foto: Pixabay

Rezultati istraživanja britanske neprofitne organizacije Oxfam, o emitiranju ugljikovih plinova, pokazali su da bogati udio stanovništva emitira dvostruko više ugljikovih plinova od siromašnog stanovništva, stoji na službenoj web stranici Oxfam International.

U razdoblju provođenja istraživanja, emisija plinova bila je udvostručena u cijelom svijetu, a rezultati pokazuju da je bogato stanovništvo proizvelo čak 52 posto ukupnih emisija ugljikovih plinova.

Istraživanje se temelji na razdoblju od 1990. do 2015. godine, a iz organizacije napominju da su već sada prisutne velike negativne posljedice koje uzrokuju klimatske promjene.

Na primjeru Njemačke vidljivo je da deset posto bogate manjine proizvodi 26 posto plinova, dok siromašno stanovništvo, koje je puno brojnije, proizvodi oko 29 posto emisije. Drugim riječima, najbogatijih jedan posto svjetske populacije emitira dvostruko više ugljikovih plinova nego čitava polovina siromašne populacije.

Iz Oxfama ističu da velik dio štetnih plinova dolazi iz sportskih automobila te smatraju da je bogatoj manjini potrebno ograničiti emisije ugljičnih plinova.

Oxfam organizacija bori se protiv mnogih nejednakosti, a njihova misija jest pomoći ljudima u vremenima kada im je pomoć najpotrebnija. Cilj im je da svojim postupcima dođu do trajnih boljih promjena, stoji na web stranici organizacije.