Foto: SSMH

Svjetski savez mladih Hrvatska do 17. svibnja provodi istraživanje o informiranosti mladih o poticajima, mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja, njihovoj provedbi na lokalnoj razini te poznavanju pojma društvenog poduzetništva.

Istraživanje se provodi u sklopu projekta “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”, a prikupljeni podaci koristit će se za osmišljavanje smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih da bi se pokušao riješiti ovaj gorući problem koji je prepoznala cijela Europska unija.

Također, kroz konferencije, panel diskusije i različite edukacije mladi iz sedam županija će se osposobiti i osnažiti za zagovaranje prijedloga Strategije kod predstavnika lokalne i nacionalne vlasti.

Predstavnica Svjetskog saveza mladih Hrvatske, Jelena Slavić Miljenović, objašnjava da je problem nezaposlenosti mladih povezan s nedostatkom aktivnosti koje bi im omogućile stjecanje vještina i znanja za aktivno sudjelovanje u političkom i gospodarskom životu, ali i nedovoljno razvijenom svijesti o važnosti međusobnog povezivanja mladih.

“Cilj nam je riješiti te probleme kroz aktivnosti gdje ćemo u radu sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije te omogućiti mladima da se njihov glas o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje”, objašnjava Slavić Miljenović.

Svjetski savez mladih u svom priopćenju za medije navodi da je zapošljavanje jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost. Prema podacima Eurostata, stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod.

Naime, nezaposlenost je između 2014. i 2015. godine pala za manje od jedan posto (0,9 posto) i tako iznosila i dalje velikih 44,6 posto. Podaci iz 2018. godine pokazuju da se Hrvatska nalazi pri samom vrhu po nezaposlenosti mladih sa 24,5 posto, a uz to je u posljednje tri godine dio njih otišao iz Hrvatske u potrazi za boljom budućnošću.

Anketu možete ispuniti ovdje.