Foto: Pixabay

Kineska Nacionalna svemirska agencija započela je misiju čiji je cilj uz pomoć bespilotne letjelice prikupiti uzorke s površine Mjeseca koja nije bila istraživana.

Polijetanje letjelice Chang’e-5 i prikupljanje uzoraka predstavlja sljedeći korak u nizu zahtjevnih operacija koje posljednjih nekoliko godina poduzima Kineska Nacionalna svemirska agencija. Uzorci prikupljeni tijekom ove misije trebali bi pomoći u istraživanju ključnih procesa u formiranju tog nebeskog tijela, prenosi Nature.

Nova razina

“Ovo je dostizanje sljedeće razine, uzimanje uzoraka s Mjeseca predstavlja značajnu tehnološku sposobnost”, komentirala je za Nature Carolyn van der Bogert, planetarna geologinja sa Sveučilišta u Münsteru.

Ako kineska misija bude uspješna bit će to prvi put nakon 40 godina da su uzorci uspješno prikupljeni i doneseni na Zemlju zbog znanstvenih istraživanja. Stručnjaci za istraživanje svemira smatraju da su Kinezi spremni za ovakav pothvat, a o tome svjedoči i činjenica da su 2019. godine letjelicom Chang’e-4 kineski znanstvenici uspješno obavili prvo slijetanje na stranu Mjeseca okrenutu suprotno od Zemlje.

Također, Kina bi se ovom misijom mogla upisati u povijest istraživanja svemira kao treća zemlja, uz Ameriku i Rusiju, čijim je znanstvenicima do sada pošlo za rukom uzimanje uzoraka s površine Mjeseca.

Slijetanje kineske letjelice planirano je na području poznatom kao Oceanus Procellarum, odnosno Ocean Oluja. U blizini se nalazi 1300 metara visoko vulkansko područje. Jedan od glavnih razloga takvog odabira mjesta slijetanja je pokušaj da se uzorcima koje bi misija trebala prikupiti detaljnije istraži vulkanska aktivnost koja je nekada postojala na Mjesecu.

Iako svemirske agencija poput NASA-e i drugih imaju dogovor oko dijeljenja uzoraka uzetih iz svemira za sada nije poznato hoće li kineski uzorci biti dostupni za istraživanja drugim zainteresiranim znanstvenim timovima. Poznato da će u slučaju uspjeha misije, uzorci koji bi mogli pružiti revolucionarne spoznaje o vulkanskoj aktivnosti na površini Mjeseca biti istraživani u Kineskoj Akademiji znanosti Nacionalnog centra za istraživanja svemira u Pekingu, prenosi Npr.org.