Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Svečana dodjela ugovora za 13 projekata o prilagodbi klimatskim promjenama, vrijednih 42,8 milijuna kuna, nije prošla u slavljeničkom tonu kako su to priželjkivali ministri koji su ih danas podijelili na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Prema pisanju Jutarnjeg lista, tijekom završnog obraćanja profesor Gordan Gledec, dekan FER-a, posramio ih je pred okupljenima.

“Svaki puta kada se potpisuje ovakav nekakav ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želudcu jer sada slijedi vječita bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca, pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja? Kod nas se to radi četiri puta godišnje, a u Europi je to dva puta u tri godine”, započeo je svoj govor Gledec koji je izazvao muk u Sivoj vijećnici FER-a.

‘Nisam nikada dobio nikakav upit od strane dekana niti od bilo koga s FER-a kojim bi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pojasnili bilo koju od procedura koje je naše ministarstvo zadalo’, tvrdi ministar Tomislav Ćorić

Tvrdi da istraživači više vremena potroše na administraciju nego na samo istraživanje, a zbog miješanja provedbenih tijela imaju osjećaj da se na njih gleda kao na kriminalce umjesto na ljude koji uz pomoć države žele graditi bolju Hrvatsku. Istaknuo je i da ih traže dokumente koje država već ima te da nikada nisu dobili odgovor zašto ih je onda potrebno dostavljati.

Smatra da je licemjerno za prioritet predsjedanja Vijećem Europske unije navesti ulaganje u znanost i inovacije ako država dopušta da se na recenziju jednog projekta FER-a čeka 17 mjeseci pa više nije aktualan. Objasnio je i da se za odbijanje prigovora, u tom slučaju, čekalo dva mjeseca dulje od dopuštenog.

Ministri nisu pljeskali

Osvrnuo se i na strah manjih fakulteta da im troškovi za istraživanje neće biti priznati zbog čega im prijeti opasnost da padnu u minus, a spomenuo je i problem niskih plaća znanstvenika na fakultetima.

“Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? Izgleda da je u ovoj državi važnija složenost nego način obavljanja posla. Nadam se da ćete jednom razmisliti o tome da se gleda uspješnost odrađenog posla”, rekao je Gledec.

Na recenziju jednoga projekta FER-a čekalo se 17 mjeseci pa više nije aktualan, a odbijenicu prigovora dva mjeseca dulje od dopuštenog, istaknuo je dekan Gordan Gledec

Njegov govor pljeskom su podržali okupljeni dekani i rektor, no ne i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić niti zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain.

Štoviše, ministar Ćorić je nakon dodjele, u razgovoru s novinarima, rekao da je istup FER-ova dekana bio neprimjeren.

“Nisam nikada dobio nikakav upit od strane dekana niti od bilo koga s FER-a kojim bi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pojasnili bilo koju od procedura koje je naše ministarstvo zadalo. Možda je to i upućeno cijeloj Vladi, ne ulazim u to, no mi smo danas ovdje došli kako bi proslavili činjenicu da je 11 naših istraživačkih institucija došlo do sredstava kako bi financiralo svoja preliminarna istraživanja u kontekstu prilagode klimatskim promjenama”, rekao je Ćorić.