Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Unatoč javnom apelu 17 novinskih redakcija i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, sjednica Senata Sveučilišta na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe ostala je zatvorena za javnost. Na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga za medije je izjavio da su na sjednici predstavljeni programi rektorskih kandidata.

“Danas smo održali izvanrednu sjednicu Senata, na kojoj su predloženici za rektora iznijeli objavljene programe rada”, rekao je Šimpraga i dodao da je rektorski program za četverogodišnje mandatno razdoblje, koje traje od 1. listopada ove godine do 1. listopada 2022. izložio aktualni rektor Damir Boras, zatim protukandidat Damir Bakić i da je svaki imao 30 minuta za predstavljanje, nakon čega je bila rasprava.

Prorektor Šimpraga objasnio je da je sjednica Senata ostala zatvorena za javnost jer je to uobičajena praksa rada Senata

“Sporno je ostalo pitanje koje je postavio jedan od kandidata, profesor Bakić, a radi se o tome koliko će biti izbornih krugova 23. veljače – jedan, dva ili tri, a to će biti razriješeno savjetom statutarnog povjerenstva”, rekao je.

Podsjetimo, u tijeku su izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu, a trenutnom rektoru Damiru Borasu jedini je protukandidat profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Damir Bakić. Kandidati su danas kolegama predstavili program svog rada a tko je izabran za rektora doznat ćemo idući petak, 23. veljače. Sjednica na kojoj će se odabrati rektor također će biti zatvorena za javnost, osim ako ne dođe do neke promjene, tvrdi Šimpraga.

Prorektor Šimpraga također je objasnio da je sjednica Senata ostala zatvorena za javnost jer je to uobičajena praksa rada Senata.

“Budući da su sjednice zatvorene za javnost takva je praksa i na sjednicama gdje se predstavljaju programi za rektora”, rekao je i nadodao da su programi kandidata već objavljeni i dostupi široj javnosti kao i da je jedan od kandidata svoj program predstavljao publici i medijima i prije sjednice, stoga ne smatra da je javnost ostala zakinuta. Što se tiče odsutnosti dvaju kandidata na konferenciji, objasnio je to činjenicom da je rektor Boras odlučio da neće istupati u javnosti.

“Jedan od kandidata istupa u javnosti, a drugi ne. Aktualni rektor je, kada je istaknuo kandidaturu, odlučio da neće istupati u javnosti. Jedan od razloga je i taj da ne bi stekao prednost s obzirom da je aktualni rektor”, objasnio je.