Foto: Antonija Grbavac

U nedjelju, 26. svibnja, u Hrvatskoj su održani treći izbori za zastupnike u Europskom parlamentu. Biralo se 12 zastupnika koji će nas predstavljati u sljedećem petogodišnjem mandatu. Predizborna kampanja završila je u petak u ponoć, nakon više od 40 dana, te je potom uslijedila izborna šutnja.

Zadovoljni odazivom

Veliku ulogu u kampanji odigrao je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj sa svojom kampanjom ‘Ovaj put glasam’. Cilj kampanje bio je potaknuti građane na veću izlaznost na europske izbore.

Hrvatska je na prošlim izborima, održanim 2014. godine, imala izlaznost od svega 25 posto, čime se svrstala uz bok s ostalim zemljama članicama iz istočne Europe koje su također imale nizak postotak izlaznosti. Porazna činjenica bila je da je svega 13 posto mladih u Hrvatskoj ostvarilo svoje biračko pravo, stoga je ova kampanja bila usmjerena najviše njima. Ured je aktivno sudjelovao na društvenim mrežama pozivajući mlade, ali i ostale građane da kažu što za njih znači Europska unija.

“Ovaj put smo imali izlaznost od gotovo 30 posto, što pokazuje da je sama kampanja urodila plodom. To smo najviše vidjeli na terenu gdje su građani, a posebice mladi, reagirali pozitivno”, rekao je Marko Boko, iz odjela za odnose s medijima Ureda. Ističe da su uspostavili dobru suradnju sa ‘Školama ambasadorima Europskog parlamenta’, kojih je 50 u Hrvatskoj po svim županijama.

“Smatramo da je kampanja na europskoj razini ostvarila sjajne rezultate. Izlaznost je veća od 50 posto, što je dobro u odnosu na brojke iz 2014. i 2009. godine. Mi tu kampanju nazivamo malim građanskim odgojem, u kojoj nastojimo što više pričati s mladima i ostalim građanima o važnosti društvene participacije i njihove uloge kao aktivnih građana”, istaknuo je Boko. Napomenuo je da će kampanja nastaviti s djelovanjem kako bi informirali građane i o daljnjem djelovanju Europskog parlamenta.

Birači iznenadili odabirom

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je praćenje izbornih rezultata u svojim prostorijama u Kući Europe. Okupili su partnere, mlade aktiviste, analitičare, predstavnike diplomatskog zbora i medije. Na panelima se raspravljalo o tome kako je prošla kampanja te kakvi se rezultati očekuju. Do kasnih večernjih sati pratilo se projekcije iz Bruxellesa i službeni program iz Europskog parlamenta. Napeto iščekivanje izbornih rezultata kulminiralo je iznenađenjem koje su priredili hrvatski birači.

Unatoč izbornim anketama, koje su predviđale nadmoćnu pobjedu HDZ-a nad SDP-om i ostalim kandidacijskim listama, rezultati su pokazali drukčije mišljenje birača. I HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata. Koalicija Hrvatskih suverenista, na čelu s Ružom Tomašić, koja je osvojila najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata, osvojila je jedan mandat.

Isto toliko osvojio je i bivši sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, sa svojom nezavisnom listom. Po jedan mandat osvojili su još Živi Zid i Amsterdamska koalicija, dok je Most, unatoč predviđanjima svih relevantnih predizbornih anketa, ostao bez ijednog mandata.