Foto: Pixabay

U organizaciji Hrvatske paneuropske unije i Fakulteta hrvatskih studija danas se otvara izložba “Hrvatska u srcu Europe – Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske”. Riječ je o prvoj izložbi na Fakultetu hrvatskih studija i o prvoj izložbi nakon razarajućeg potresa koji je zadesio Zagreb krajem ožujka.

Izložba će građanima biti otvorena u čitaonici Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija na Kampusu Borongaj, obuhvaća 64 umjetničke fotografije, a postavio ju je akademik Mislav Ježić. Na svečanom otvorenju izložbe u 12 sati glavni govornici bit će dekan Fakulteta Hrvatskih studija prof. dr. sc Pavo Barišić, akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i ministrica kulture Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Izložba je prvi puta otvorena u siječnju 1996. godine u Europskom parlamentu u Zagrebu, a nakon toga je obišla mnoge europske prijestolnice i kulturna središta.

Hrvatska pripada sredozemnomu kulturnom krajoliku cijelom duljinom svoje obale, a usidrena je istodobno u samo srce Srednje Europe, po čemu je izložba dobila i ime. Dekan fakulteta, Pavo Barišić, istaknuo je da danas svjedočimo koliko je hrvatska uljudba i stvaralačka baština u svojim stožernim odrednicama prožeta supstancijom mnogih kultura, stoji na stranicama Fakulteta hrvatskih studija. Akademik Mislav Ježić naveo je da Europu povezuje duga povijest i mnoge ključne sastavnice šarolikih nacionalnih kultura, a naročito zajednička baština Grčke, Rima i kršćanstva.

“Sve te sastavnice povezuju i Hrvatsku s Europom, to se može zorno vidjeti na probranim primjerima kulturnih spomenika na ovoj izložbi”, rekao je Ježić.

Izložba je upriličena uz potporu Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, a otvorena je do 24. srpnja.