Foto: Pixabay

Oštećeni ručni sat čiji je vlasnik bio Mahatma Gandhi prodan je na aukciji za više od 13.000 eura, prenosi BBC.

Procjenjivalo se da će cijena na aukciji skočiti najviše do 11.000 eura, no u dražbovnoj kući East Bristol Auctions ipak je dosegnuo nešto veću brojku. Aukcionar Andrew Stowe je za BBC kazao da je kupac privatni kolekcionar iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Taj sat je nevjerojatan dio povijesti, a činjenica da je toliko nošen i slomljen samo je dodatak njegovom šarmu“, poručio je Stowe.

Srebrni švicarski sat Gandhi je 1944. godine poklonio Mohanlalu Sharmi, djedu muškarca koji je sat ponudio na aukciji. Sharmi je bio Ghandijev prijatelj i stolar, Gandhi mu je sat poklonio kao zahvalu za njegovu predanost. Sharmin ga je unuk naslijedio 1975. godine.

“Kada samo promislim da je taj sat godinama koristio Gandhi i onda ga poklonio vjernom prijatelju koji ga je nakon toga čuvao kao zlato, to je uistinu prekrasno”, rekao je Stowe. Ova aukcija nastavak je prodaje Gandhijeve imovine. U kolovozu su prodane i naočale koje je navodno Ghandi nosio za konačnu cijenu od 290.000 eura.

“Pronašli smo ih prije samo četiri tjedna u svome poštanskom sandučiću, a tamo ih je ostavio gospodin čijem ih je ujak dao Gandhi osobno”, napisala je aukcijska kuća East Bristol Auctions u objavi na Instagram profilu netom nakon prodaje.