Foto: Fakultet političkih znanosti

Istraživački tim Fakulteta političkih znanosti pokrenuo je projekt pod nazivom “Istraživački novinarski laboratorij: Vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama”, ili skraćeno “JOURLAB”, a predstavljen je danas na FPZG-u. Projekt su predstavili članovi istraživačkog tima –  prof. dr. sc. Tena Perišin, koja je ujedno i voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj te doktorandice Petra Kovačević i Stela Lechpammer, a valja spomenuti i još jednog člana tima, izv. prof. dr. sc. Andriju Henjaka.

Glavni cilj ovog projekta je tijekom naredne četiri godine uspostaviti novinarski laboratorij, ili, prema riječima profesorice Perišin, “novinarsku kliniku”, prvi laboratorij te vrste u Hrvatskoj u kojem će se proizvoditi i testirati nove novinarske forme i informativni oblici po uzoru na primjere dobre prakse na vrhunskim sveučilištima u SAD-u i Europi.

Foto: Fakultet političkih znanost

Prvi je korak projekta prikupljanje podataka o sadržaju novina, televizije i online medija u Hrvatskoj kako bi se utvrdile karakteristike sadržaja poput pokrivenih tema, načina njihove obrade i pristranosti medija. Od novina će se analizirati najčitanije hrvatske dnevne novine – Večernji list, Jutarnji list i 24sata, a od televizijskih programa analizirat će se headlines informativnih emisija triju programa – HRT-a, Nove TV i televizije N1.

Osim toga, istražit će se i nove novinarske prakse u inozemstvu, razvijene kao dio strategije vraćanja vjerodostojnosti medija, kao i približavanja mladoj publici. Izradit će se izvještaj najboljih praksi inovativnog novinarstva iz ovih triju redakcija, kao i medijskih laboratorija koji će identificirati najbolje prakse.

Sljedeći korak je razvoj inovativnih medijskih sadržaja i njihovo testiranje na medijskim publikama, a krajnji cilj je uspostava istraživačkog novinarskog laboratorija u sklopu Televizije student na Fakultetu političkih znanosti, koji će raditi na istraživanjima inovativnih novinarskih i redakcijskih praksi.

Predstavljanje projekta završeno je riječima profesorice Perišin da je “samo nebo granica”, u nadi da će kroz ovaj projekt konačno istražiti kako medije približiti publici i koliko ljudi u današnje vrijeme zapravo vjeruju medijima, i na taj način napraviti pomak u novinarstvu.