StoryEditor

‘KAD PRSTI PROMRZNU, NE MOŽETE SVIRATI‘ Muzička akademija nema za režije, prijeti joj zatvaranje na mjesec dana

Dekan Igor Lešnik istaknuo je da je godišnji minus Akademije oko 500.000 eura

16/01/2023 u 07:47 h
<p>Muzička akademija Zagreb</p>
Muzička akademija Zagreb

Muzičkoj akademiji u Zagrebu prijeti zatvaranje na mjesec dana, tvrdi Sveučilišni zbor Muzičke akademije u objavi na Facebooku. Razlog je rast cijene energenata i nedovoljni financijski prihodi, a o nepovoljnom stanju oglasio se i dekan Igor Lešnik koji objašnjava da stvarni iznos materijalnih troškova nije podmiren od 2015. godine.

"Namjensko resorno financiranje zadovoljilo je troškove samo do useljenja", istaknuo je Lešnik na sjednici Vijeća akademije održanoj u srijedu, 12. siječnja.

Godišnji dug je 500.000 eura

"Muzička akademija očekuje da će u sredstvima koje godišnje dobiva od Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz participaciju u školarinama biti pokriveni temeljni materijalni troškovi, odnosno energenti i održavanje", rekao je dekan te istaknuo činjenicu da je godišnji minus Akademije oko 500.000 eura.

"Za sada i dalje radimo, koliko god ćemo moći držati zgradu otvorenom, zbog neplaćenih računa. Moglo bi se dogoditi da naprosto više nećemo moći plaćati račune, a onda moramo zatvoriti zgradu", potvrdio je dekan.

"Ako se to dogodi, studenti neće imati gdje vježbati, nastava se neće moći održavati jer ako nemamo struje ne možemo otvoriti ni ulazna vrata", istaknuo je.

Na pitanje kvalitete i uvjeta provođenja nastave dekan je odgovorio da je ljeti užasno vruće i ne može se ni disati, dok se zimi - smrzavaju.

"Ne smijemo koristiti klimu jer moramo štedjeti energiju, a zimi se smrzavamo. Kad imate promrzle, ukočene prste, ne možete svirati", upozorio je.

Nužno je dodatno finacniranje

Na sjednici su navedene posebnosti u radu Akademije zbog kojih ona zahtjeva specifičnosti u financiranju, na primjer, niske upisne kvote koje nekada podrazumijevaju upis dvoje studenata godišnje po studijskom programu. Još jedna posebnost je i veći postotak honorarnih profesora nego kod znanstvenih programa, pri čemu bi uskrata sredstava honorarnim profesorima ugrozila sposobnosti izvođenja studijskih programa.

"Trebamo odmah provedivu odluku o iznosima koji su za državu toliko mali da su u okviru proračunske pogreške", istaknuo je dekan i dodao da su "jedini način za rješenje programski ugovori".

Vijeće je navelo da bi ugovor trebao jasno definirati proračunske komponente, odnosno sredstva za stvarni iznos materijalnih troškova i za vanjsku suradnju bez uskrate.

"Bez dodatnog financiranja održavanje nije moguće", zaključuje dekan.

Vezani članci
26. travanj 2024 16:31