Foto: Pixabay

Da bi pomogli onima kojima je trenutno psihološka pomoć uskraćena, studenti psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su online platformu “kako si?“. Ona nudi provjerene psihoedukativne sadržaje i savjete za život u vrijeme pandemije korona virusa, a nastala je pod vodstvom prof. dr. sc. Nataše Jokić-Begić u sklopu kolegija “Psihički poremećaji – etiologija i dijagnostika”. Studenti iz platforme “kako si?” trebali su u sklopu kolegija posjetiti različite ustanove diljem Hrvatske u kojima se pruža psihološka pomoć, ali ih je trenutna pandemija preduhitrila te su svoj rad premjestili na Internet.

“Kako se situacija razvijala, spontano smo pokrenuli online raspravu o pandemiji i učincima koje ima na mentalno zdravlje nas, ali i naših obitelji i prijatelja. Nakon toga smo smišljali najučinkovitiji način da pomognemo ljudima na jedini način koji možemo: entuzijazmom, optimizmom, znanjem i vještinama koje smo do sada stekli”, kazali su studenti.

Foto: Privatna arhiva

Također su naveli da je jedan od ključnih razloga pokretanja ove platforme to što su nova istraživanja iz Kine potvrdila da kvaliteta života opada te da tako ujedno mentalno zdravlje značajno pati.

“Jako nam je bitno učiniti nešto za sve zabrinute, pružiti ljudima neku vrstu pouzdanog, vedrog i optimističnog mjesta gdje će moći doći po savjet, psihoedukaciju ili inspiraciju u nadi da će im pomoći prebroditi ovo nepredvidivo i stresno razdoblje”, istaknuli su. U sklopu platforme nalazi se web stranica s edukativnim člancima, Facebook i Instagram stranice za komunikaciju s ljudima te e-savjetovalište putem e-maila kakosi@ffzg.hr.

“Situacija pandemije koronavirusa i potresa koji su pogodili zagrebačko područje su takve da izazivaju zaista snažne reakcije u ljudima koje je teško ignorirati te je lakše potražiti pomoć u takvim trenucima, što uvijek pozdravljamo i veselimo se svakoj novoj osobi koja odluči učiniti nešto za sebe”, poručili su studenti.