Foto: Pixabay

Iako se nastava za maturante ove godine zbog štrajka produžila do 29. svibnja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je datume polaganja matura koji se vremenski ne razlikuju previše od prijašnjih godina. Ipak, jedna od većih novosti je da će se matura iz esejskog dijela Hrvatskog jezika A i B razine polagati gotovo dva tjedna prije završetka nastave, i to u subotu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je prijedlog Kalendara polaganja državne mature Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za nadolazeću sezonu, koja će započeti s pisanjem Eseja 16. svibnja te koja će trajati do 29. lipnja. Rezultati matura će, kao i prethodnih godina, biti objavljeni 13. srpnja.

Nakon Eseja, Kemija i Sociologija bit će sljedeće koje će se pisati, i to tek 8. lipnja. Iako se
pisanje jednih od popularnijih matura ove godine očekivalo nešto ranije, Fizika i Politika i
gospodarstvo će se održati 17. i 18. lipnja. Od ostalih obaveznih matura, ispitni dio Hrvatskog jezika za obje razine održat će se usred rokova, 13. lipnja, a Engleski jezik te Matematika pisat će se kao dvije zadnje mature – 26. te 29. lipnja.

Iako se zbog nedavnih štrajkova očekivalo da će i same mature biti pomaknute, raspored je ostao relativno isti. Maturanti će ipak, umjesto minimalno dva tjedna pripreme za mature, morati pisati jednu maturu čak i za vrijeme nastave, a dok će za ostale predmete imati deset dana pripreme. Svi ostali datumi i informacije mogu se pronaći na službenoj stranici NCVVO-a.