Od 1. siječnja sljedeće godine Hrvatska će svoje blagdane i spomendane obilježavati na nove datume, potvrđeno je u Saboru.

Kao što je Vlada predložila još u rujnu, Dan državnosti s 25. lipnja ‘seli se’ na 30. svibnja, što će sljedećih godina utjecati i na nastavu na fakultetima, dok će 8. listopada, dan kojim se dosad obilježavala hrvatska neovisnost, od sljedeće godine postati spomendan Hrvatskog Sabora. Uvesti će se i novi neradni dan – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenog.

Datum 30. svibnja, kada se konstruirao prvi višestranački sabor u Hrvatskoj i kada je Hrvatska raskinula sve veze s Jugoslavijom, razlog je zašto je Vlada inzistirala na premještanje Dana državnosti nekoliko mjeseci unatrag.

S obzirom na to da su se uvela dva nova neradna blagdana, a druga dva postala su ponovno radna, u kalendaru praznika broj neradnih dana nije se mijenjao.

No, studenti se baš i neće ‘proslaviti’ s novim blagdanima – 30. svibnja sljedeće godine ‘padat će’ u subotu, a 18. studenog u srijedu – što znači da fakulteti najvjerojatnije neće spajati taj blagdan s ostalim danima.

Ovo su svi neradni blagdani koji će se obilježavati od 2020. godine:

Nova godina, 1. siječnja, Bogojavljenje ili Sveta tri kralja, 6. siječnja, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, Tijelovo (promjenjivi datumi), Praznik rada, 1. svibnja, Dan državnosti, 30. svibnja, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, Velika Gospa, 15. kolovoza, Svi sveti, 1. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, Božić, 25. prosinca i Sveti Stjepan, 26. prosinca.

Novih spomendana bit će 11, među kojima se uvrštava i novi Dan hrvatskog Sabora (8. listopada), a Dan neovisnosti (25. lipnja) također će postati spomendan. Osim toga, novi spomendani bit će 15. siječnja (Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja), 9. svibnja (Dan Europe i Dan pobjede za nad fašizmom) i 23. kolovoza (Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma).