Foto: Pixabay

Nova studija kanadskih znanstvenika potvrdila je da nedostatak sna može loše utjecati na pozitivan stav, piše Medical News Today. Manjak sna tako dovodi do smanjene sposobnosti za nošenje s negativnim i stresnim situacijama, ali i za uživanjem u dobrim iskustvima.

Podatci su utemeljeni na anketi koja je provedena na više od 2000 odraslih osoba u dobi od 33 do 84 godina. Anketirani su osam dana zaredom stručnjacima davali informacije o trajanju njihovog sna, sklonosti stresu i o reakcijama na svakodnevne događaje.

“Kad ljudi dožive nešto pozitivno, poput zagrljaja ili provođenja vremena u prirodi, obično se taj dan osjećaju sretnije i ispunjenije. No, ustanovili smo da neispavane osobe pozitivne događaje ne doživljavaju s toliko pozitivnih emocija”, kazala je psihologinja Nancy Sin sa sveučilišta British Columbia u Vancouveru. Istaknula je i da minimalne promjene u trajanju sna mogu utjecati na to kakve će biti reakcije pojedinca.

Osim negativnog stava, istraživanje je pokazalo i da manjak sna povećava rizik od kroničnih bolesti, mentalnih poremećaja i prerane smrti.

“Preporuka za dobar san je najmanje sedam sati dnevno, ali svaka treća odrasla osoba ne ispunjava taj standard”, rekla je Sin.