StoryEditor

KAOS U IRANU Izvršena druga smrtna kazna u manje od tjedan dana

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo je formiranje misije za utvrđivanje iranskog postupanja s prosvjednicima

12/12/2022 u 22:06 h
11185
Pixabay

U Iranu je pogubljen prosvjednik kojeg je vlast osudila za ubojstvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti. To je drugo pogubljenje u manje od tjedan dana povezano s masovnim prosvjedima koji se u Iranu odvijaju od rujna. Muškarac je pogubljen u gradu Mashhad, objavila je iranska pravosudna novinska agencija Mizan, prenosi Reuters.

"Majid Reza Rahnavard javno je obješen u svetom šijitskom gradu Mashhadu. Osuđen je na smrt zbog 'vođenja rata protiv Boga' nakon što je nožem nasmrt izbo dva pripadnika snaga sigurnosti," priopćio je Mizan.

Nakon pogubljenja, Gholamali Sadeghi, pokrajinski vrhovni sudac, zahvalio je policiji, sigurnosnim i pravosudnim dužnosnicima na brzoj provedbi kazne i uspostavi javnog reda i mira, prenosi Al Jazeera. Prošlog četvrtka u Teheranu je pogubljen muškarac koji je, kao i Rahnavard, osuđen za "vođenje rata protiv Boga" zbog napada nožem na službenika osiguranja i blokade ulice u Teheranu.

Osim toga, Iran je istoga dana na smrtnu kaznu osudio još petero osoba. Prva smrtna kazna, koja je poznata medijima, a povezana s prosvjedima, javno je izrečena 14. studenoga, piše Al Jazeera.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International osudila je postupke iranske vlasti i poručila da je njihov cilj "unijeti strah u javnost". Prema organizaciji, Iran traži smrtnu kaznu za 21 osobu i želi zastrašiti one koji sudjeluju u prosvjedima. Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava prošlog mjeseca je glasovalo za uspostavu misije koja bi trebala istražiti i utvrditi iransko postupanje s prosvjednicima, što je Teheran odbio i poručio da neće surađivati s misijom zbog njezine "političke" prirode.

Masovni antirežimski prosvjedi u Iranu se odvijaju od rujna, a izbili su nakon ubojstva 22-godišnje Mahse Amini koju je u Teheranu uhitila vjerska policija zbog kršenja islamskog pravila odijevanja, odnosno zbog neprimjerenog nošenja hidžaba.

Vezani članci
26. travanj 2024 14:18