Filip Kos/PIXSELL

Uprava kina Europa pozvala je građane da se danas još jednom okupe te da “obrane jednu od posljednjih utvrda kulture u Zagrebu”. Okupljanje, koje počinje u 17:30 u velikoj dvorani kina Europa, bit će drugo po redu za kino u proteklih nekoliko dana. Naime, nakon što je uprava kina objavila da su dobili obavijest da im je istekao ugovor o najmu te da će u nedjelju zatvoriti vrata kina Europa, ispred kina se u subotu okupilo oko 2000 prosvjednika.

Uprava tvrdi da Grad Zagreb pod krinkom renovacija pokušava zatvoriti kultno kino koje se nalazi u samom centru grada.

“Zanima nas i što će biti s 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što će biti s brojnim kulturnim i umjetničkim manifestaci-jama koje se redovito održavaju u kinu Europa?”, stoji u pozivu uprave. S druge strane, gradonačelnik Milan Bandić novinarima je rekao da bez njega ne bi ni bilo kina Europa.

“Kino Europa je dijete Milana Bandića. Da nije bilo Milana Bandića, nikada se ne bi kupilo kino Europa. Kino Europa bi bilo u privatnim rukama ine znam što bi se tamo radilo”, rekao je. Također je dodao da su mediji sve informacije dobili u priopćenju objavljenom u nedjelju, u kojem piše da će “kino Europa nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino”.