StoryEditor

KLIMATSKI MARŠ ZA OPSTANAK ‘Dosta nam je bla, bla, bla - sad je vrijeme promjena‘

Organizatori skupa od Vlade zahtijevaju hitno zatvaranje termoelektrane Plomin

Autor:
Tekst: Benjamin Mihoci
13/11/2021 u 14:33 h
<p>Sudionici marša za opstanak na Zrinjevcu<br />
Sudionici marša za opstanak na ZrinjevcuMARIJA PAVIć

Fridays for Future Croatia i Extinction Rebellion Zagreb održali su prvi "Klimatski marš za opstanak" jučer ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nekoliko stotina okupljenih krenulo je oko 18:30 sati preko Ilice prema Zrinjevcu, gdje su organizatori skupa iznijeli svoja tri zahtjeva za Vladu i Sabor. Prvi je bio hitno zatvaranje termoelektrane Plomin i pokretanje koraka prema potpunoj dekarbonizaciji gospodarstva. Od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražili su usku suradnju sa znanstvenom zajednicom pri donošenju odluka, a pozvali su i na sustavnije uvođenje teme klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem u nastavni program osnovnih i srednjih škola.

Prvi marš u nizu

Sudionici su uzvikivali "Dosta nam je bla, bla, bla - sad je vrijeme promjena". Na upit "Želimo šta?", odgovarali su "Klimatsku pravdu", a na "Jedina solucija?", "Revolucija". Osim transparenata koji su upozoravali na klimatske promjene s natpisima poput "Na mladima apokalipsa ostaje" ili "Vrijeme nam istječe", moglo se vidjeti i antikapitalističkih poruka: "Manje rada na poslu - više rada na okolišu - skratimo radni tjedan".

Na Zrinjevcu je govor održao i Nikola Biliškov iz inicijative Znanstvenici za klimu.

"Mi kao znanstvenici sebe doživljavamo kao jednu potporu cijelom ovom klimatskom pokretu i naročito ovom srednjoškolskom pokretu za kojega se nadamo da će opet ojačati u Hrvatskoj", rekao je.

Marš se održao na zadnji dan klimatskog samita COP26 u Glasgowu.

"Ovogodišnjem COP-u prethodi 25 takvih konferencija od kojih se očekivalo da će države svijeta svojim klimatskim politikama poduzeti ambiciozne korake za očuvanje klime, no donesene odluke ostale su mrtvo slovo na papiru", napisali su organizatori u pozivu na marš.

Aktivistkinja grupe Extinction Rebellion Zagreb i jedna od organizatorica prosvjeda Lora Rajić, za Global je istaknula da namjeravaju ozbiljnije vršiti pritisak kako bi pokazali da postoje ljudi kojima je do ove krize zaista stalo.

"Očekujemo da je ovo tek prvi od marševa koje ćemo raditi. Već govorimo o tome da organiziramo jedan na proljeće kada će vremenski uvjeti biti povoljniji i nadam se da će naše ime biti malo poznatije javnosti i da ćemo privući širi broj ljudi", dodala je Rajić.

Skupina Extinction Rebellion Zagreb dio je globalnog pokreta koji je nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. godine, a zalaže se za zaštitu života na zemlji. Zagrebačka organizacija postoji od siječnja prošle godine, a broji 50-ak članova od kojih je oko 15 aktivno.

'Budućnost nam je upitna...'

Među sudionicima su bile i saborske zastupnice Katarina Peović iz Radničke fronte, Urša Raukar iz političke platforme Možemo. Došla je i Rada Borić, zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a jedan od transparenata je držao predsjednik Nezavinih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Katarina Peović za Global je uputila kritiku onima koji se, kako je rekla, nominalno bave ekologijom i zalažu za promjenu politika, a ne upozoravaju na to da je do klimatskog zagađenja došlo zbog kapitalističkog načina proizvodnje, usmjerenog prema zaradi.

"Kada bismo proizvodili za to da zadovoljimo osnovne potrebe svih, onda ne bismo niti imali ovaj problem", napomenula je Peović.

Urša Raukar rekla je da je došla podržati marš zato što ne vidi alternative.

"Treba spasiti kuglu zemaljsku i ozbiljno shvatiti klimatske promjene i zelenu tranziciju kao jedini mogući put da eventualno to nekako preživimo", kazala je Raukar.

Većina sudionika bili su pripadnici mlađih generacija poput studentice Fakulteta političkih znanosti Sare Panjkote, koja je na marš došla u nadi da će ostaviti neki utisak na Vladu.

"Imamo ogromnih klimatskih problema i ako ovako nastavimo, upitna je budućnost Zemlje i svih nas", naglasila je.

25. travanj 2024 07:38