StoryEditor

KLIMATSKI MARŠ ‘Želimo što? Klimatsku pravdu! Želimo ju kad? Sad!‘

Treći klimatski marš u Zagrebu organiziran je povodom COP27 konferencije

09/11/2022 u 13:32 h
<p>Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb u utorak navečer organizirala je, treći po redu, klimatski marš</p>
Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb u utorak navečer organizirala je, treći po redu, klimatski maršLUCIJA MIJAN

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb u utorak navečer organizirala je, treći po redu, klimatski marš. Ovog puta, napisali su na svom Instagram profilu, povod prosvjeda je održavanje 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama odnosno COP27.

Okupljanje aktivista započelo je ispred Hrvatskog narodnog kazališta nakon čega se povorka uputila preko Frankopanske ulice, Ilice, Trga Bana Jelačića pa do Zrinjevca. Uz brojne transparente poput "Gdje je provedba niskougljične strategije?", "Veganska prehrana za spas planeta", "Nema planeta B" mogli su se čuti i uzvici "Želimo što? Klimatsku pravdu! Želimo ju kad? Sad!". Marš je okupio veliki broj mladih među kojima je bila i Mihaela (20) koja se odlučila doći jer je zabrinuta za svoju budućnost.

image

Ovog puta, napisali su na svom Instagram profilu, povod prosvjeda je održavanje 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama odnosno COP27

LUCIJA MIJAN

"Ovo mi je prvi klimatski marš. Ne bih tu bila da ne vjerujem da su promjene moguće, netko će ovo vidjeti i barem malo promisliti, tako dižemo svijest. A i mislim da su prosvjedi bitan dio građanske aktivnost", kaže Mihaela, ali dodaje i da je svjesna kako je teško doći do onih koji stvarno mogu učiti promjene, ali to ne žele.

Barbara (21) je s druge strane na prosvjed došla na poziv prijateljice, ali i smatra da su prosvjedi općenito dobar način za buđenje svijesti građana.

image
LUCIJA MIJAN

"Nadam se da će se drugi puta okupiti više ljudi. Iako iskreno ne vjerujem da će se s konferencijom postići puno toga, svaki mali korak je i dalje pomak prema naprijed", kaže Barbara.

COP27 konferencija ovog se puta od 6. do 18. studenog održava u Egiptu, a označava jedina dva tjedan u godini kada se na globalnoj razini priča o klimi. Da je povijest pokazala da se s tim pregovorima puno obećaje, ali malo toga zapravo promjeni, pišu iz inicijative na svojim društvenim mrežama.

"Odbijamo čekati rješenje iz sustava koji nas je doveo u ovu krizu, već promjene moramo izboriti svojom brojnošću i organiziranjem na lokalnoj razini", poručuju iz inicijative.

05. svibanj 2024 20:42