Foto: Pixabay

Budućnost javnog zdravlja u Hrvatskoj i Europi središnja je tema događanja u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, a koje će se uz brojne sudionike održati u Muzičkoj akademiji u petak, 28. siječnja, s početkom od 10 sati.

Ovu konferenciju otvorit će potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a o budućnosti javnog zdravlja iz pravne, medicinske i komunikacijske perspektive te o mehanizmima koje Unija treba razvijati kako bi bolje odgovorila na izazove poput pandemije koronavirusa govorit će predstavnici struke, akademske zajednice, te građanke i građani uključeni u europske panele Konferencije o budućnosti Europe.

Mladima će pogotovo zanimljiva biti panel rasprava o komunikacijskoj dimenziji, koja će se održati od 14 sati, a na kojoj će se komentarom iz Bruxellesa uključiti dopisnik Hine Slavko Vukadin, dok će na tu temu raspravljati europarlamentarac Karlo Rassler, ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić, politologinja Martina Zvonar te komunikacijski stručnjak Fran Radačić. Nakon panel rasprave uslijedit će i studentska debata o EU covid potvrdama.

Inače, na konferenciji će govoriti i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Romana Jerković, Tonino Picula i Tomislav Sokol, potom voditeljica Europskog ureda u Hrvatskoj Violeta Staničić, državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić, saborski zastupnici Ivana Kekin i Ivan Ćelić te mnogi drugi stručnjaci i građani.

Događaj će se moći pratiti uživo, ali i online na hrvatskim YouTube kanalima Europske komisije i Europskog parlamenta.


*Vijesti o politikama Europske unije realiziraju se u partnerstvu s Europskim parlamentom i u suradnji s Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom (HINA) u okviru projekta praćenja Konferencije o budućnosti Europe. Projekt je sufinanciran kroz program subvencija Europskog parlamenta u području komunikacija. Europski parlament nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti i ne sudjeluje u njihovoj pripremi i uređivanju.

*Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, predviđeno je da građani sudjeluju u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednaki broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata, te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjelovat će još predstavnici Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.