StoryEditor

KONFERENCIJA SEEMF Novinari su aktualnu Vladu prozvali jednom od najnetransparentnijih

Autor:
Global.
23/11/2019 u 17:01 h
Međunarodna medijska konferencija South East Europe Media Forum, održana 4. i 5. studenoga u Hotelu International, okupila je brojne medijske stručnjake i novinare s ciljem rasprave o budućnosti javnog emitiranja i tiskanih medija na području jugoistočne Europe. Burna rasprava obilježila je oba dana konferencije - kritike na račun HRT-a pristizale su sa svih strana, a brojni su novinari izrazili negodovanje zbog loše medijske situacije i nepovoljnog položaja novinara, kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim zemljama jugoistočne Europe.

Burna rasprava

Konferenciju je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i pritom najavila novi Zakon o elektroničkim medijima. Napomenula je važnost medijskog opismenjivanja i podizanja kvalitete medija, a istaknula je i potrebu neovisnosti od bilo kakvog političkog utjecaja. Uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali novinar Indexa Ilko Ćimić, Vesna Karuza Podgorelec s HRT-a, novinarka N1 televizije Sandra Križanec, novinarka časopisa Nacional Weekly Zrinka Vrabec-Mojzeš i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Foto: FPZG Aktualnu su Vladu prozvali kao jednu od najnetransparentnijih vlada kojoj su novinari nepoželjni i kojoj stvaraju smetnju, situaciju na HRT-u ocijenili su sramotnom, a osvrnuli su se i na brojne tužbe podignute protiv novinara, kao i na napade na novinare, kojih je prošle godine u Hrvatskoj zabilježeno preko 50. Drugog je dana održana panel rasprava u kojoj je glavna tema bio nedostatak edukacijskih sadržaja i istraživačkih tema na javnim televizijama.

Tisak gubi publiku

Na panelu su sudjelovali Andrea Arežina Grgičević s HRT-a, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, glavna tajnica AR-a Susanne Pfab i profesorica Viktorija Car s Fakulteta političkih znanosti, koja je istaknula kako je situacija na HRT-u u posljednjih nekoliko godina "najgora ikada". Drugi je se panel fokusirao na prilagodbu novinarstva novim tehnologijama, a Martin Liss, savjetnik za medije i upravljanje iz Berlina, održao je prezentaciju zanimljivog naziva "10 stvari koje ste oduvijek htjeli znati o budućnosti medija, ali se nikad niste usudili pitati". Konferencija je završena panelom na kojem je istaknuto kako tiskani mediji danas padaju u drugi plan i gube publiku zbog lakše dostupnosti elektroničkih medija.
25. travanj 2024 11:17