Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Počevši od sljedećeg tjedna, neslužbeno saznajemo kako je Zdravstveno veleučilište u Zagrebu odlučilo obustaviti održavanje nastave i ispitnih rokova za svoje studente do 14. travnja zbog trenutne pandemije koronavirusa COVID-19.

Službene obavijesti na stranicama veleučilišta zasad još nema, a zaposlenici referade na upit o ovoj odluci nam nisu htjeli otkriti nikakve detalje, no hoće li ova odluka biti službena, saznat će se do kraja dana.

“Istina je da su neka predavanja i rokovi otkazani, ali će konačna odluka biti objavljena na stranicama najkasnije do kraja petka”, kažu nam zaposlenici referade.

Zdravstveno veleučilište bi tako od idućeg ponedjeljka mogla biti prva visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj koja će zatvoriti vrata svojim studentima zbog pandemije, od kojih je zasad 19 zaraženih u Hrvatskoj, a više od 125.000 u svijetu. Studentice s kojima smo razgovarali rekle su kako za njihov fakultet ovakav potez itekako ima smisla.

“Većina nas uz faks radi u bolnici gdje su veće šanse za zarazom tako da je ovo dobra stvar koju su napravili kako se ne bi i ostali studenti zarazili i onda to prenijeli na svoje pacijente”, govori Ines, studentica tog fakulteta.

Ipak, kako nam govore studentice, praksa u bolnicama koju studenti moraju obavljati neće se obustaviti, već samo predavanja, rokovi i predrokovi.

I dok su naši susjedi Mađari prije nekoliko dana odlučili stavili lokote na vrata svojih fakulteta kako bi što efektivnije suzbili širenje ove pandemije, na ovaj potez u Hrvatskoj odlučila se tek jedna sastavnica. Osnivanje Kriznog stožera Sveučilišta u Zagrebu te pojačavanje mjera opreza možda su najava kako će i ostali hrvatski fakulteti ubrzo biti zatvoreni, no zasad svi studentski domovi, restorani i ostali objekti rade kao i inače.