Foto: Pexels

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, izjavio je daje Rusija prva zemlja koja ima registrirano cjepivo protiv koronavirusa, prenose svjetski mediji.

Na konferenciji za medije Putin je rekao da je cjepivo učinkovito i da daje stabilan imunitet. Naglasio je i da je njegova kćer primila cjepivo.

“Mislim da je na ovaj način sudjelovala u eksperimentu. Nakon prve injekcije temperatura joj je porasla na 38 stupnjeva Celzija, idući dan je bila 37 i nešto”, rekao je Putin. Nadodao je da joj je temperatura porasla i nakon drugog cjepiva, ali da se ubrzo i smanjila.

Moskovski Institut Gamaleja je proveo testiranje nad ljudima za ovo cjepivo protiv koronavirusa, a nakon niti dva mjeseca testiranja Ministarstvo zdravstva Rusije ga je odobrilo. Također, Rusija nije objavila podatke vezane za testiranje, a Jutarnji list prenosi da su Ruski dužnosnici za CNN rekli da treća faza testiranja još nije izvršena te da će početi nakon registracije cjepiva.

Protiv koronavirusa, prenosi Associated Press, prvo će se cijepiti rizične skupine, učitelji, medicinsko osoblje i osobe koje su najviše izložene zarazi.