StoryEditor

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Od prvog zabilježenog slučaja do danas

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, istaknula je da u Hrvatskoj nema bolesnika s težim oblikom oboljenja
Autor:
Global.
18/03/2020 u 12:45 h
koronavirus<br />
foto: pixabay
koronavirus foto: pixabay
Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj pojavio se 25. veljače. Trenutno je zaražena 81 osoba, no na sreću, nema lokalnog prijenosa bolesti, tj. svi zaraženi su virus dobili nakon boravka u inozemstvu ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Opasnost od epidemije

Grad Zagreb trenutačno ima najviše oboljelih. Uz Zagreb, na popisu zahvaćenih gradova s većim brojem zaraženih su: Rijeka, Pula, Osijek i Varaždin. Zaraza koronavirusom zabilježena je i u Karlovcu, Sisku, Zaboku, Slavonskom Brodu i Zadru. Za sada, izliječeno je troje ljudi u Zagrebu i dvoje u Rijeci. Sredinom veljače, epidemiološka situacija u susjednoj Italiji postala je ozbiljnija te je ministar zdravstva, Vili Beroš, 21. veljače donio odluku o osnivanju karantene kao preventivne sigurnosne mjere za zaštitu građana. Dan nakon prvog, potvrđen je i drugi slučaj zaraze, kod brata prvooboljelog te prvi slučaj u Rijeci, muškarca koji je radio u Italiji. Posljednja tri dana veljače broj oboljelih u Hrvatskoj došao je na šest. Svi novi slučajevi zaraze bile su bile osobe bliske oboljelima. Na početku ožujka zaraza je potvrđivana kod jedne osobe skoro svakoga dana. I dalje su to bili bliski kontakti već oboljelih ili osobe koje rade u Italiji. Do 9. ožujka broj zaraženih je bio 13. Ministar Beroš je 5. ožujka donio odluku o proglašenju opasnosti od epidemije, a Nacionalni stožer civilne zaštite, je četiri dana kasnije odlučio da svi strani državljani, koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta zaraze koronavirusom, moraju biti u obveznoj karanteni 14 dana.

Otkazivanje nastave u školama i zabrana skupova

U prvih deset dana ožujka broj oboljelih je narastao na 19. Ministar zdravstva Beroš donio je odluku o proglašenju epidemije koronavirusa. Prva zdrava osoba otpuštena je iz bolnice 12. ožujka. Isti dan zabilježeno je i osam novih slučajeva zaraze. Broj zaraženih je nastavio rasti. Već sljedeći dan je zabilježeno pet novih slučajeva, tako je ukupan broj zaraženih dosegao 32. Sve više poslodavaca radnike upućuje da započnu rad od kuće. U petak 13. ožujka, premijer Andrej Plenković obavijestio je javnost da se od ponedjeljka, 16. ožujka, na dva tjedna obustavlja nastava u školama i na fakultetima. Predavanja će se nastaviti, ali će se do daljnjeg izvoditi online. Otkazivanje nastave uslijedilo je nakon objave da na nekim fakultetima nastava do daljnjega nije obavezna te da se neće održavali skupovi i javna događanja s više od 100 sudionika. Stožer je naglasio kako postoji dovoljno zaliha za sve i da panična kupovina nije potrebna. Pojačana je provjera na graničnim prijelazima zbog čega su zabilježena duga čekanja vozila.

Novi slučajevi zaraze

Tijekom vikenda je potvrđeno 17 zaraženih, ukupno ih je 49, dok se gotovo 8000 osoba nalazi u samoizolaciji. U nedjelju je potvrđeno da je virus ušao u zdravstveni sustav, trenutno je zaraženo osam liječnika. Isti dan 15. ožujka, uvedene su kazne za prekršitelje mjere samoizolacije u iznosu od 8 tisuća do 120 tisuća kuna. U ponedjeljak 16. ožujka, zabilježeno je sedam novozaraženih koronavirusom, ukupno 56. Idućeg dana Stožer je izvijestio o 13 novih slučajeva zaraze, ukupno 69, što je najviše potvrđenih u jednome danu. Provedeno je više od 1109 testiranja, a u samoizolaciji je više od 10.000 ljudi, među kojima i više od 100 zdravstvenih radnika. Na današnjoj jutarnjoj konferenciji Stožer je izvijestio da u Hrvatskoj ima 12 novo oboljelih, čime se ukupan broj slučajeva popeo na 81. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da u Hrvatskoj nema bolesnika s težim oblikom oboljenja.
25. travanj 2024 08:40