StoryEditor

KREĆE OBNOVA Uprava FPZG-a predala ključeve Lepušićeve 6 izvođačima radova

‘Osim sredstava iz EU fondova, manjim dijelom obnova se financira iz vlastitih financijskih sredstava‘, rekao je dekan Andrija Henjak

12/09/2022 u 15:39 h
13954
Foto: Majda Ilić/GLOBAL

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obilježio je danas početak radova na obnovi zgrade oštećene u potresu. Riječ je o jednoj od prvih fakultetskih zgrada u Zagrebu koje kreću s cjelovitom obnovom.

Obnova je financirana bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) i Mehanizma za oporavak i otpornost, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 93 milijuna kuna. Rekonstrukcija zgrade u Lepušićevoj ulici uključuje vraćanje zgrade u radno stanje prije potresa te kompletnu obnovu zgrade, uključujući modernizaciju uvjeta rada za mlade politologe i novinare, sukladno tehnološkim i drugim promjenama koje su se dogodile u tim profesijama.

"Kraj radova očekuje se otprilike za 20 mjeseci, u proljeće 2024. godine. Osim sredstava iz EU fondova, manjim dijelom se obnova financira iz vlastitih financijskih sredstava", rekao je za Global dekan FPZG-a izv. prof. dr. sc. Andrija Henjak.

image

Dekan Andrija Henjak

MILLENIUM PROMOCIJA

Na službenoj primopredaji zgrade izvođaču radova istaknuto je da cjelovita obnova zgrade Fakulteta podrazumijeva ojačanje konstrukcije kako bi ona zadovoljila suvremene standarde protupotresne zaštite, kao i rekonstrukciju i modernizaciju cijelog unutarnjeg prostora zgrade. Obnova uključuje i modernizaciju televizijskog i radio studija kako bi studente novinarstva mogli što bolje pripremiti za ono što ih čeka u suvremenim redakcijama.

Predviđena je i reorganizacija prostora za rad nastavnika i fakultetskih službi te osiguravanje dostupnosti prostora osobama s poteškoćama u kretanju. Posebno je važno što rekonstrukcija uključuju i podizanje razine energetske učinkovitosti zgrade kroz obnovu fasade i krova, te ugradnju fotonaponskih ćelija i sustava klimatizacije u cijeloj zgradi.

image
Foto: Majda Ilić/GLOBAL

Glavni projektant obnove je prof.dr.sc. Mladen Jošić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Službenom početku radova prisustvovali su članovi uprave Fakulteta političkih znanosti, predstavnici izvođača radova Graditelj svratišta d.o.o., stručnog nadzora (Arhingtrade d.o.o.), voditelja projekta gradnje (Amikon projekti d.o.o.) te projektantskog nadzora (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Dok traje obnova u Lepušićevoj 6, studenti i osoblje FPZG-a s radom nastavljaju na Iblerovom trgu. Kako su se snašli kada su se početkom semestra preselili na novu lokaciju pročitajte ovdje.

Vezani članci
28. veljača 2024 15:31