Foto: Pixabay

S nešto više od 1,7 milijuna kuna Ministarstvo kulture i medija financirat će 25 od ukupno 75 prijavljenih projekata na Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju, piše Hina.

Najniža dodijeljena potpora iznosi 20.000 kuna, dok je najviša 150.000 kuna dodijeljena Udruzi za promicanje stvaralaštva Art studio za program “KULTURING – kulturom do socijalne uključenosti”.

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba za projekt “Uho za kulturu” dobit će 142.000 kuna, Udruga Filmaktiv za program “Film svima 2021” dobit će 117.000 kuna, Umjetnička organizacija Kazalište Ulysses za program “Gledajmo svi! – prilagodba predstava za osobe oštećena sluha” dobila je 105.000 kuna.

Po 100.000 kuna dobili su Centar up2date za program “Dubrovnik na dlanu”, Hrvatski institut za pokret i ples za plesnu predstavu “Translations” te Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture za program “Radiona #InkluLab – inovativne umjetničke i kulturne prakse”. Riječ je o programima visoke kvalitete i profesionalnih standarda koji obuhvaćaju široka područja kulture i umjetnosti, ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju da su projekti predloženi za financiranje inkluzivni za osobe s invaliditetom, odnosno orijentirani na sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima, što je važan aspekt uključenosti u društvo osobama s invaliditetom s naglaskom na djecu i mlade s teškoćama u razvoju kojima je ograničen pristup kulturi i umjetnosti.