Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Možemo ostvariti sve ciljeve koje si zacrtamo, riječi su kojima je konferenciju za medije započeo ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević, na kojoj je predstavio koncertnu sezonu 2019./2020.

“Program kojeg nitko ne može nadmašiti osim nas samih”, kako ga je nazvao Siriščević, uz ravnatelja dvorane predstavili su i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, hrvatski tenor Tomislav Mužek te Davor Merkaš, muzikolog Muzičkog informativnog centra. Projekt “Lisinski subotom” obuhvaća 16 subota tijekom nadolazeće sezone obogaćenih zvucima svjetskih i hrvatskih glazbenih zvijezda.

“U Lisinskom su zvijezde svi”, rekao je Siriščević te objasnio da, iako su svjetski glazbenici u Hrvatskoj zanimljivija pojava, svaka osoba koja ima priliku nastupati u Lisinskom je u glazbenom svijetu posebna, vrhunska te vrijedna slušanja, a samim time i dolaska na koncert.

Ime sezone “Ljubav bez zlobe?” predstavio je Davor Merkaš. On je povezao težak život velikana Vatroslava Lisinskog s današnjim stanjem u Hrvatskoj te je raspravio nemar prema hrvatskim operama i djelima domaćih skladatelja, kao i neprihvaćenost umjetnika poput Lisinskog.

“Put oko svijeta u 16 subota” održat će se uz devet orkestara iz Austrije, Kine, Velike Britanije i ostalih zemalja, kao i sedam zborova kao što su Bečki dječaci i hrvatski Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Uz još sedam inozemnih i tri hrvatska dirigenta te 33 solista, Hrvatska je izbornik svjetske glazbene reprezentacije”, zaključio je Siriščević.

Tomislav Mužek govorio je o obilježavanju desete obljetnice prerane smrti Vjekoslava Šuteja u Lisinskom te o programu Zagrebačkog filharmonijskog orkestra u čast svjetski poznatog dirigenta.

“Šutej je poticao mlade te im davao punu podršku u glazbenom svijetu”, rekao je Mužek te napomenuo da nije bilo preminulog, on ne bi sjedio na ovoj konferenciji. Gradonačelnik Bandić istaknuo je da je spomenuti dirigent bio veliki prijatelj i još veći dirigent. Također je rekao da mu je drago što se nova sezona poklapa s 200. obljetnicom rođenja velikog glazbenika te Vatroslava Lisinskog nazvao “ćaćom svih hrvatskih skladatelja”.

Na kraju konferencije, iznenađenje za prisutne bila je izvedba Tomislava Mužeka, kojom je pozvao sve na svoj koncert 26. svibnja u Lisinskom.