Foto: Pixabay

Ostalo je još nekoliko dana do otvorenja Europske prijestolnice kulture, a već je odavno poznato kako ove godine središte brojnih kulturnih manifestacija i događaja postaje najveća hrvatska luka – Rijeka.

Službeno otvorenje predviđeno je za subotu, 1. veljače, kada će se u programu koji se održava na različitim lokacijama u gradu, odati počast radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja. Program se sastoji od 70-ak različitih događanja namijenjenih svim uzrastima, a trajat će od ranih jutarnjih sati.

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana Plemenitog Zajca održava se protokolarni dio otvorenja, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, kojem će prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske, poput predstavnika EU komisije, ministara kulture Europskih zemalja, predstavnika prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanika, diplomatskih zborova i mnogi drugi. Središnji dio započet će u Riječkoj luci, a na ostalim lokacijama nastupa preko 120 izvođača od kojih je važno istaknuti one koju su stasali na području Rijeke i okolice kao što su Duško Jeličić, Dražen Turina Šajeta, ali i grupe poput Denis & Denis, Fit i Jonathan.

Riječ je o uglednoj tituli i kulturnom projektu na razini Europe koji uključuje obnovu zgrada kulture i bogat cjelogodišnji kulturno- umjetnički program. U gradu Rijeci obnavljaju se zgrade poput ugasle Tvornice “Rikard Benčić”, u kojoj će svoje mjesto pronaći Muzej Grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka i Dječja kuća namijenjena razvoju dječje kreativnosti, prva takve vrste u Hrvatskoj. Svoju će obnovu dočekati i brod Galeb, nekada dio jugoslavenske ratne mornarice, a uskoro brod-muzej.

Kulturni program odvijat će se kroz tri glavne programske teme: voda, rad i migracije. Time se naglašava posebnost grada Rijeke kao “Luke različitosti”, ali se i postavlja fokus na neke od aktualnih problematika s kojima se suočava Europa. One se pojavljuju kroz brojne izložbe, predstave, opere, konferencije, koncerte i festivale, gostovanja svjetskih i hrvatskih umjetnika, u projektima lokalnih udruga, u uređenjima prostora, u postavljanju skulptura, predstavljanjem knjiga, a posebice u susretima i druženju građana Rijeke i njihovih gostiju.

Osim glavnih tema, program će se orijentirati i na ukupno osam programskih pravaca: 27 susjedstava, Doba moći, Dopolavoro, Kuhinja različitosti, Dječja kuća, Lungomare Art, Slatko i slano te Izvan pravaca.