Foto: Dorian Višnjić/Global

Mala matura, odnosno nacionalni ispit na kraju osmog razreda, od iduće će godine uz ocjene iz osnovne škole utjecati na upis osnovnoškolaca u srednju školu, objavila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Riječ je o najvećem projektu od uvođenja državne mature, a pokreću ga Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) i Ministarstvo obrazovanja.

“Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu”, za HRT je rekao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji važnost male mature vidi i u poboljšanju obrazovanja učenika pojedinih škola u pojedinim područjima.

“Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti”, objasnio je Fuchs.

Neutemeljene odlične ocjene

Potreba za uvođenjem nacionalnog ispita vidljiva je u prevelikom broju odlikaša u osnovnim školama, pritiscima roditelja i učenika na učitelje prilikom ocjenjivanja te u tome što se cilj učenja sveo na ocjenu, a ne na znanje.

“Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovno ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za višu ocjenu. Ako ne dobije tu višu ocjenu, onda su pritisci još i jači”, navela je Anita Poslon, profesorica hrvatskog jezika iz OŠ Granešina u Zagrebu.

Veliki broj osnovnoškolaca odlikaša ne bi stvarao problem kada bi odlične ocjene iz osnovne škole bile opravdane u srednjoj školi, no to često nije tako.

“S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravda ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole”, upozorila je Anita Lasić, profesorica engleskog jezika iz OŠ don Mihovila Pavlinovića u Podgori.

Da će se to promijeniti najavio je NCVVO, koji smatra da je značaj male mature u objektivnosti ispravljača nacionalnih ispita.

“Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita”, istaknula je ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, prenosi HRT.

Čak 90 posto maturanata sugeriralo ispite poput male mature

Ove godine NCVVO je proveo ispitivanje maturanata te utvrdio da 90 posto njih sugerira da se tijekom obrazovanja češće provode ispiti koji bi im dali uvid u njihovo stvarno znanje, s čime se slažu i u NCVVO-u.

“Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost”, rekla je Katavić.

Većina europskih država provodi nacionalne ispite, a učenici ih ne smatraju nepotrebnim stresom, već ih doživljavaju kao pomoć. Da potrebe za stresom nema slažu se i ravnatelji srednjih škola, koji zbog prevelikog broja odlikaša priželjkuju uvođenje male mature.

“Ne bih se složio s onima koji kažu da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres”, prokomentirao je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.