StoryEditor

MEDIJSKI SOKRAT Nagrađeni ‘medijski Sokrati‘, poticatelji medijske pismenosti djece i mladih

Dobitnice nagrade ‘Medijski Sokrat‘ za predškolski odgoj su Jelena Alpeza i Maja Radošević, dobitnica nagrade u kategoriji osnovne škole je Jasenka Marmilić, a dobitnica u kategoriji srednje škole je Silvia Vladić Vrban

05/10/2023 u 11:00 h
<p>Dobitnice prvog Medijskog Sokrata. Jasenka Marmilić, Jelena Alpeza, Maja Radošević i Silvija Vladić Vrban.</p>
Dobitnice prvog Medijskog Sokrata. Jasenka Marmilić, Jelena Alpeza, Maja Radošević i Silvija Vladić Vrban.DKMK

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) na svečanoj je dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu uručilo priznanja obrazovno-odgojnim djelatnicima za obrazovne medijske aktivnosti održane u protekloj školskoj godini u vrtićima i školama. Prvi je ovo put da je dodijeljen Medijski Sokrat za izniman doprinos u poticanju medijske pismenosti djece i mladih.

Dobitnice nagrade "Medijski Sokrat" za predškolski odgoj su Jelena Alpeza i Maja Radošević, dobitnica nagrade u kategoriji osnovne škole je Jasenka Marmilić, a dobitnica u kategoriji srednje škole je Silvia Vladić Vrban.

image

Dobitnica prvog Medijskog Sokrata u kategoriji osnovne škole. Danijel Labaš, Jasenka Marmilić, Gea Cetinić.

DKMK

U oceanu informacija nužno je kritičko propitkivanje

Danijel Labaš, predsjednik DKMK-a istaknuo je da žele nagraditi odgojno-obrazovne djelatnike koji su poput Sokrata, učitelja koji je cijeli dan provodio sa svojim učenicima i studentima i prenosio im znanja na jedan posebno lijep način, dijalogom.

"On je naime majeutičkom metodom nastojao kod svojih studenata i učenika razviti kritičko mišljenje. Oni su morali odgovarati na njegova pitanja, argumentirati i na taj način su razvijali jedan ispravan i lijep način razmišljanja. A ovi učitelji medijske pismenosti koje smo danas nagradili nisu ništa drugo nego osobe koje kroz dijalog i postavljanje pitanja dolaze do jednog kritičkog razmišljanja o medijskom sadržaju", objasnio je Labaš.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija RH Krešimir Partl smatra da je danas informacija gotovo bezvrijedna jer svatko može u tri sekunde doći do nje. I tu nastaje problem.

image

Dobitnice prvog Medijskog Sokrata u kategoriji predškolske dobi. Danijel Labaš, Jelena Alpeza, Maja Radošević, Helena Beus.

DKMK

"Zato pod hitno moramo medijsko obrazovanje i medijsku pismenost uvesti kao obavezni predmet već od osnovnih škola. To nam je zadatak ako želimo stvoriti društvo koje će nešto raditi, koje će nešto razumijeti i koje će razviti kritičko mišljenje", naglasio je Partl. Dodao je da je osnovna premisa razvoja društva priznati da nešto ne zna i da bude kritično prema onome što je negdje već pročitao ili što je naučio.

"Nemojmo putem medijske pismenosti, vraćanje povjerenja u medije nazivati cenzurom. Nitko ne želi cenzuru, želimo samo stvoriti djecu koju će informaciju koju dobiti o njoj razmisliti i kritički prema njoj postupiti", istaknuo je državni tajnik Ministarstva kulture i medija.

Od malena pod kišobranom medija

I ravnateljica Ureda za udruge Vlade RH Helena Baus naglasila je da se djeca susreću s raznim medijskim sadržajima od najranije dobi.

"Zahvaljujem svim učiteljima, nastavnicima koji nalaze i vremena i volje i motivacije raditi, a isto tako što se ova nagrada dodijeljuje sada prvi put i što je kao takav prepoznat i njihov rad i općenito u javnom prostoru", istaknula je.

Nagrade su uručili državni tajnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus te voditeljica Odjela za stručno-pedagoški nadzor i pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Gea Cetinić.

image

Dobitnica prvog Medijskog Sokrata u kategoriji srednje škole. Danijel Labaš, Silvija Vladić Vrban, Krešimir Partl.

DKMK
Vezani članci
29. travanj 2024 15:52