FOTO: KARLA MARTINIĆ/GLOBAL

Tjednima su dijeljene informacije putem medija o slučaju silovane djevojčice iz Zadra – tko, što, gdje i kada? Na samom kraju dolazi se do pitanja zašto i kako spriječiti da se takvo što više ne dogodi nikome, a posebice ne djetetu.

Nije čudo što se zadarski slučaj na okruglom stolu Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, održanom na Tribini Grada Zagreba proteklog petka, spomenuo više puta, što zbog njegove aktualnosti, a što zbog načina na koji se slučaj razvijao – upravo putem interneta. Ana Raguž, predstavnica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba iznijela je glavni problem s prevencijom nasilja.

“Mi gasimo vatru kada se požar već dogodio, a ne sprečavamo sam nastanak požara”, istaknula je. Najveći problem internetskog nasilja jest to što ga svi smatraju nevažnim u pogledu na bilo kakvo fizičko nasilje. Najčešće djeca dolaze u Polikliniku tek nakon što su pretrpjela dug i težak oblik nasilja, a vrlo malo roditelja informira se ili obrati za savjet Poliklinici prije nego što se neki zločin i dogodi.

“Nasilje je nasilje, drugačiji kanali mu ne smanjuju vrijednost”, rekla je Raguž.

Kristina Filipović, predstavnica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, predstavila je crne brojke uporabe interneta među djecom. Prošle godine prijavljeno je 260 kaznenih djela koji se odnose na spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece putem interneta, kao što su mamljenje djece, upoznavanje djece s pornografijom, korištenje djeteta za spolno samozadovoljavanje te povrede privatnosti djeteta. Ove godine takvih slučajeva je bilo 220, ali Filipović upozorava kako će ta brojka samo rasti do kraja godine.

FOTO: KARLA MARTINIĆ/GLOBAL

“Ovo je već velika brojka, ali nažalost, većina slučajeva nikada nije prijavljena”, upozorila je Filipović. Kako bi se nasilje preveniralo u proces treba uključiti i roditelje, profesore, stručnjake, ravnatelje, medije, ali i djecu samu.

“Roditelji su skloni upirati prstom u školu u nadi da će škola takve probleme riješiti. Trebamo graditi odnos između roditelja i nastavnika – oni se ne smiju bojati jedni drugih, nego zajedno raditi na rješenju za dobrobit njihova djeteta”, kazao je Tomislav Filić, ravnatelj OŠ Augusta Harambašića.

Predstavljen je i projekt Utočište Hrabrih Online (UHO) kojeg je 2019. godine pokrenulo Weiner osiguranja u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrabrim telefonom, te je to prva digitalna platforma u Hrvatskoj protiv cyberbullyinga.

“Dosta smo riskirali kada smo odlučili uključiti mlade YouTubere u suradnju, ali uz suradnju s profesorima Kanižajem i Labašom otkrili smo da će djeca više vjerovati nekome tko im je uzor, negoli roditelju ili profesoru. U samo dva mjeseca otkako je projekt aktualan zaprimili smo više od 700 upita”, istaknula je Alina Radusin, voditeljica Odjela korporativnih komunikacija iz Weiner osiguranja.

Projekt UHO temelji se na online platformi gdje zlostavljana djeca mogu postavljati pitanja i dobiti stručne odgovore, ali kroz kanal njihovog omiljenog YouTubera kojem vjeruju.

Zaokruživši cjelinu opet primjerom iz Zadra, urednik i novinar te profesor na Fakultetu političkih znanosti Ivica Zadro naglasio je važnost edukacije samih novinara u prevenciji nasilja.

“Novinari vrlo često pišu prije negoli razmisle. Slučaj iz Zadra nam upravo to pokazuje – objavili su imena počinitelja, imena žrtve, slike i tek kad su shvatili grešku, nakon dva ili tri sata, pokušali su zamagliti imena i lica, ali šteta je već učinjena. Novinari bi se trebali educirati kako bi razmislili prije nego što učine takve fatalne greške”, rekao je Zadro.

FOTO: KARLA MARTINIĆ/GLOBAL

Na okruglom stolu spomenuti su i drugi projekti za prevenciju nasilja, poput Razmisli prije nego što klikneš, čiji je jedan od autora Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, ali i Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba.

Igor Kanižaj, moderator tribine, zaključio je raspravu time da prevencija nasilja ovisi o svima nama, trebamo se educirati mi, ali svakako trebamo educirati i djecu.