StoryEditor

MEĐUNARODNI DAN UNESCO-a Hrvatska je postala dio organizacije 1979. godine

Na UNESCO-vom popisu zaštićenih svjetskih spomeničkih znamenitosti nalazi se 28 hrvatskih nepokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara

Autor:
Veronika Miloševski
16/11/2022 u 21:57 h
10270
Petra Orešković/GLOBAL

Međunarodni dan UNESCO-a obilježava se 16. studenog, kada je 1945. godine i osnovana kao organizacija. Hrvatska je dio organizacije od 1979. godine, kada su na UNESCO-ov popis zaštićenih svjetskih spomeničkih znanosti upisana prva hrvatska kulturna dobra, do danas upisala ukupno 28 nepokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara, stoji na stranicama Ministarstva kulture i medija.

Neke od tih znamenitosti je i Dioklecijanova palača u Splitu koja spada u najočuvanije spomenike rimskog graditeljstva. Palača je napravljena od bračkog kamena, a detalji koji je sačinjavaju su dopremljeni iz raznih zemalja od Italije i Grčke pa sve do Egipta. Poznata je po sagrađenim podzemnim hodnicima u kojima je car Dioklecijan po legendi ubijao kršćane. Također, UNESCO je na popis kulturne baštine 1979. godine uvrstio i Nacionalni park Plitvička jezera koji se sastoji od 16 jezera.

Osim prirode i palača, na popisu se nalaze i dva Hrvatska grada - Trogir i Stari grad Dubrovnik. Trogir, poznat još kao "Mala Venecija i "kamena ljepotica" može se pohvaliti titulom najbolje sačuvanog romantičko-gotički grad u centralnoj Europi, dok je Dubrovnik svoje mjesto na UNESCO-voj listi našao zbog bogtog povijesnog nasljeđa. Kao što je jezgra grada sa Stradunom, Knežev dvor, Crkva sv. Vlaha, Katedrala Gospe Velike, Palača Sponza i Orlandovi stupovi.

Vezani članci
29. travanj 2024 15:59