Foto: Unsplash

Rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazali su da su trećini žena ulošci preskupi, a deset posto njih uopće ih si ne može priuštiti. Istraživanje je osmislila psihologinja Maja Močibob, a provela ga je krajem 2020. godine Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

U istraživanju je sudjelovalo 6084 ispitanika, a gotovo devet posto njih navelo je da zbog nemogućnosti da si priušti vise higijenskih potrepština ne mijenjaju uložak ili tampon dovoljno često. Tako su brojne Hrvatice primorane nositi isti uložak i po osam sati dnevno. Također, nešto manje od pet posto ispitanica posuđuju menstrualne potrepštine od prijateljica jer si vlastite ne mogu priuštiti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli udruga pariter (@udruga_pariter)

Osim korištenja, potrošnje i dostupnosti menstrualnih potrepština, ovo je istraživanju ispitivalo i menstrualnu higijenu te stigmu i sram povezan s menstruacijom. Rezultati su pokazali da svaka peta ispitanica upravo zbog srama skriva menstrualne potrepštine prilikom odlaska na WC u javnosti.

Udruga PaRiter izradila je i publikaciju koja, osim rezultata istraživanja, sadrži i umjetničke radove pomoću kojih se želi destigmatizirati menstruacija u društvu. U udruzi se nadaju da će rezultati ovog istraživanja potaknuti daljnja istraživanja koja će se još dublje i šire baviti temom menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, koju se do sada uopće nije istraživalo.