Foto: Kristina Uremović/Global

“Moramo poticati ljude da razvijaju kritičko mišljenje te da žele i zahtijevaju točne i provjerene informacije”, istaknuo je Mikko Salo na predavanju koje je održao danas na Fakultetu političkih znanosti. Salo je jedan od suosnivača finskog Faktabaari, platforme za provjeru točnosti informacija dostupih u javnom diskursu.

Predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy” održalo se u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti, a organizirala ga je Agencija za elektroničke medije u suradnji s finskim veleposlanstvom.

Uvodnu riječ na predavanju imala je Virpi Turunen, zamjenica veleposlanika Finske u Hrvatskoj, koja je u skladu s temom predavanja poručila kako svi uvijek moramo provjeravati činjenice. Sve prisutne pozdravio je i dekan FPZG-a, prof.dr.sc. Zoran Kurelić, koji se zahvalio finskom veleposlanstvu i Agenciji za elektroničke medije što su omogućili održavanje ovog predavanja.

Foto: Kristina Uremović/Global

Osim o važnosti provjeravanja činjenica, Mikko Salo je objasnio važnost transparentnosti, posebno u okviru demokracije, jer kako kaže, bez transparentnosti nema ni prave demokracije. Budući da je Salo i savjetnik Europske komisije za pitanja lažnih vijesti i sprječavanje online dezinformacija, osvrnuo se na dolazeće izbore za Europski parlament.

“Važno je izgraditi povjerenje u izbore te pokrenuti i otvoriti javne debate. Mi stvaramo pritisak da se te debate održavaju i približe javnosti”, objasnio je Salo. Dodao je kako sebe vidi kao vršitelja tri važne misije, od čega je jedna održavanje debata, a druge dvije se odnose na borbu protiv dezinformacija i propagande te borbu za digitalnu medijsku pismenost i očuvanje privatnosti, posebno u okviru oglašivačkih industrija.

Za kraj, Salo je poručio kako je medijska pismenost ključna te da je potrebno obrazovati učitelje i dati im potrebne alate jer su oni ti koji obrazuju mlade generacije.