Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da će prazni studentski domovi i obustavljeni prijevoz učenika postati prvenstveni izvor državnog rebalansa. I dalje je upitno koji će se i kada obrazovni objekti početi obnavljati, no i o tome bi se ubrzo trebalo znati više, prenosi HINA.

Divjak je potvrdila pisanje isključivo obveznih predmeta na državnoj maturi koje će se održati prema uputama epidemioloških službi te da pisanje izbornih predmeta nije predviđeno uputama. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja najavili su novi kalendar pisanja ispita koji tek čeka službenu potvrdu.

Prema odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, učenici bi se trebali 11. svibnja vratiti u školske klupe, no online peticija protiv povratka učenika u školu je dobila veliku podršku građana, posebice roditelja, baka i djedova. Oni se ne slažu sa zamišljenim povratkom u škole određenog dijela učenika, već smatraju da se sigurni uvjeti moraju omogućiti učenicima na svim razinama obrazovanja.

Sukladno tome, ministrica ističe da se na razini škola ne očekuje više od 20 do 30 posto učenika od prvog do osmog razreda, no poziva na solidarnost prema djeci zaposlenih roditelja.