StoryEditor

MISTERIOZNI MONOLITI Instalacija iz pustinje Utah netragom nestala, sličan objekt pronađen u Rumunjskoj

Za sada neobjašnjivi nestanak samo je dodatno raspalio brojne teorije koje o monolitu kruže društvenim mrežama
Autor:
Global.
30/11/2020 u 21:51 h
Misteriozni monolit iz pustinje Utah tajanstveno je nestao.<br />
Misteriozni monolit iz pustinje Utah tajanstveno je nestao.
Nestala je monolitna instalacija pronađena u pustinji države Utah. Pronalazak monolita potaknuo je brojne teorije o tome tko je i zašto postavio taj zagonetan predmet daleko u pustinji, prenosi BBC. Iako su vlasti točnu lokaciju monolita držale tajnom zbog moguće opasnosti u kojoj bi se mogli naći znatiželjnici i avanturisti koji se odvaže na potragu u pustinji, već dva dana od objave prvih fotografija točna lokacija je otkrivena.

Internet zavjere

Korištenjem satelitskih snimki dostupnih na internetu nije samo uspješno otkriveno točno mjesto u gdje se monolit nalazi nego je skupina entuzijasta uspjela i datirati razdoblje tijekom kojeg je monolit ondje postavljen, piše BBC. Za sada neobjašnjivi nestanak samo je dodatno rasplamsao brojne teorije koje o monolitu kruže društvenim mrežama. "Neobično je. Iako je u blizini cesta, donijeti alate za rezanje stijene i odvući komad metala koji je viši od četiri metra s tako udaljenog mjesta, definitivno je zanimljivo", komentirao je Nick Street, glasnogovornik Službe za javnu sigurnost. https://twitter.com/MysteryWire/status/1333095700649766912

Poznavatelji avangardne umjetnosti primijetili su sličnosti između monolita u pustinji i radova Johna McCrackena, zaljubljenika u svijet znanstvene fantastike. Sin pokojnog umjetnika prisjetio se u telefonskom razgovoru za New York Times ideje koju mu je njegov otac izložio još 2002. godine.

"Stajali smo vani i gledali zvijezde, rekao je nešto u smislu da bi svoje umjetnine volio ostaviti na udaljenim mjestima da bi ih kasnije otkrili", ispričao je Patrick McCracken.

Poznato je da je McCracken bio inspiriran idejama o posjetima bića s drugih planeta i svjetova koja ostavljaju predmete slične njegovim umjetničkim radovima, te da je vjerovao u putovanje kroz vrijeme.

Iako ova teorija o porijeklu monolita nije dokazana, za sada je najuvjerljivija, smatra velik broj znatiželjnika na društvenim mrežama.

Rumunjski monolit

Nedugo nakon nestanka instalacije iz Utaha, sličan objekt pojavio se u sjevernoj Rumunjskoj. Monolit je pronađen na sjevernoj strani planine Ceahlau. Lokalitet na kojem se nalazi objekt je privatno vlasništvo i pod zaštitom je zbog ostataka tvrđave koju su ondje podignuli Dačani 106. godine prije Krista. Službenici ureda za kulturnu baštinu grada Piatra Neamț koji se nalazi u blizini naveli su da je monolit postavljen ilegalno, prenosi Daily Mail. Pronalazak novog objekta dodatno je ohrabrio razne internetske teoretičare. Predviđa se da su ovo tek prvi pronalasci te da brojne teško dostupne lokacije skrivaju još tajanstvenih monolitnih instalacija. https://twitter.com/DailyMirror/status/1333449657138237448
18. travanj 2024 22:23