Foto: Instagram

Novopokrenutom instagram kampanjom “Moj validitet” novinari Ivan Tominac i Maja Krištafor žele poslati poruku javnosti da se osobe s invaliditetom prečesto gledaju samo kroz njihov invaliditet. Kampanjom ne žele odvojiti invaliditet od identiteta osoba s invaliditetom, već nastoje poslati poruku “da je on tu, ali da ih ne identificira”, poručio je Ivan.

Kampanja se fokusira na kritiziranje medija jer smatraju da oni kreiraju javno mnijenje koje postaje dijelom javnog prostora te ono diktira razmišljanje i formira obrasce ponašanja. Za kampanju su odabrali četvero predstavnika koji svojim pričama pokušavaju ukazati na problem s kojim se osobe s invaliditetom sve češće susreću, a to je stavljanje naglaska upravo na njihove “nedostatke” umjesto uspjehe i postignuća. Uz videozapise s njihovim pričama tu su i fotografije koje ilustriraju paradoksalnost naslova u medijima prilikom izvještavanja o osobama s (in)validitetom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli MOJ VALIDITET (@validni2021)

Ivan je naglasio da se invaliditet treba spomenuti, ali on ne bi trebao biti u fokusu.

“Ne želimo da se slavi invaliditet, nego uspjeh. Ne želimo naslove koji invaliditet stavljaju u prvi plan, već naslove koji pristupaju njihovom uspjehu”, komentirao je Ivan.

Nakon prijave na natječaj “Moja inicijativa” kojeg je raspisala Inicijativa mladih za ljudska prava, u sklopu projekta Soccial Inovators, kampanja “Moj validitet” proglašena je jednom od pobjednica natječaja. Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji se obilježava sutra održat će se konferencija na kojoj će inicijatori predstaviti kampanju, sebe, ulogu svojih aktera, udruga, medija i psihologa.

Ivan i Maja također imaju u planu osigurati dugoročnost ovog projekta pokretanjem bloga na kojem bi uglavnom progovarali o osobama s invaliditetom, a naglasak bi bio na “onome što oni mogu”.