Foto: Unsplash

Replika slike Mona Lise talijanskog umjetnika Leonarda Da Vincija na aukciji je do 18. lipnja na web stranici aukcijske kuće Christie’s. Očekuje se da će konačna cijena iznositi 300.000 eura.

Slika je poznata i pod nazivom Hekkingova Lisa, a ime je dobila po kolekcionaru Raymondu Hekkingu, koji je repliku kupio 1950-ih godina u francuskom gradu Nici. Hekking je tada pažnju javnosti privukao tvrdnjama da slika Mona Lise u muzeju Louvre nije original te da on posjeduje pravu verziju.

“Hekkingova Lisa, koju sa zadovoljstvom predstavljamo, nosi ime vlasnika i izumitelja Raymonda Hekkinga. Ona je savršena ilustracija fascinacije koju je Mona Lisa oduvijek inspirirala, ona je san čovjeka sa strašću prema umjetnosti”, objasnio je stručnjak za slike starih majstora, Pierre Etienne, stoji u priopćenju.

Iako se procjenjuje da će konačna aukcijska cijena dosegnuti 300.000 eura, Hindustan Times izvijestio je da će taj iznos vrlo vjerojatno biti premašen s obzirom na to da je na posljednjoj aukciji održanoj u Parizu 2019. godine slična replika prodana za 552.500 eura. Mona Lisa je jedna od najpoznatijih slika na svijetu, a njezina krađa iz muzeja Louvre 1911. godine privukla je veliku pažnju međunarodnih medija. Naime, umjetninu je ukrao Vincenzo Peruggia koji je u to vrijeme bio zaposlen u muzeju, a ukradena umjetnina pronađena je tek 1913. godine u trenutku kada ju je Peruggia pokušao prodati trgovcu antikvitetima u Firenci.