Foto: Pixabay

Djelatnici društva za zaštitu divljih životinja i pilot odjela za javnu sigurnost uočili su misteriozan monolitan predmet instaliran u pijesku između stijena u pustinji na području države Utah. Čini se da je monolit izrađen od neke vrste metala i visok gotovo četiri metra, izvještava BBC.

Pilot i posada svoje su opažanje odlučili prijaviti vlastima. Pilot Bret Hutchings spustio je letjelicu da bi on i posada mogli pažljivije promotriti o čemu se radi. Hutchings je prokomentirao kako je malo vjerojatno da je monolitna instalacija spuštena iz zraka, već je vjerojatnije da je pažljivo postavljena.

Pomislili smo da izgleda kao nešto što bi postavila NASA“, rekao je pilot za lokalnu televiziju KSLTV. Hutchings je dodao da je tijekom godina letenja iznad tog područja ovo najneobičnija stvar koju je vidio.

Pronalazak monolitne instalacije odmah je privukao veliku pažnju javnosti. Mnogi su na društvenim mrežama povezali monolit iz pustinje Utah sa slavnom scenom iz Kubrickovog klasika “2001: Odiseja u svemiru“, gdje se pojavljuju impozantni crni monoliti koje su stvorili vanzemaljci.

Unatoč tome što je neobično otkriće u pustinji odmah potaknulo razne teorije zavjere, pilot helikoptera i posada slažu se da je najvjerojatnije riječ o nekoj vrsti umjetničke instalacije.

“Pretpostavljam da je riječ o nekom umjetniku, nekome tko je veliki obožavatelj Odiseje u svemiru”, komentirao je Hutchings.

Iako su vlasti savezne države Utah putem društvenih mreža zamolile javnost za više informacija o instalaciji, sama lokacija ostala je tajnom. Monolit se, prema izjavama posade helikoptera koja ga je pronašla, nalazi daleko u divljini i pokušaji znatiželjnika da sami provjere o čemu se radi ili fotografiraju monolit mogli bi uzrokovati nesreće ili potrebu za spašavanjem na negostoljubivom pustinjskom terenu.