Foto: Pixabay

Jedan od najvažnijih događaja u povijesti čovječanstva je upravo prvo slijetanje na Mjesec. Slijetanje su obilježile svima poznate rečenice kapetana Neil Armstronga “Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo”.

Ovom misijom su članovi posade, zapovjednik Neil Alden Armstrong, pilot komandnog modula Michael Collins i pilot lunarnog modula Edwin Eugene, postali prvi ljudi na površini Mjeseca. Na Mjesecu su se zadržali 21 sat i 31 minutu. Astronauti su tada ispričali da su se, unatoč teškoj opremi, osjećali udobno. Mogli su poskakivati do metra visine. Ravnoteža im je bila manji problem nego na Zemlji, a kada su pali, udarac je bio blag zbog malog ubrzanja sile teže.

Tri astronauta vratila su se na zemlju 24. srpnja s 21,55 kg mjesečevog kamenja, kada su sletjeli u Tihi ocean. Ovaj povijesni svemirski let smatra se pobjedom Sjedinjenih Američkih Država u svemirskoj utrci sa Sovjetskim Savezom. Nakon Apolla 11 još pet misija programa Apollo sletjelo je na Mjesec od 1969. do 1972. godine.

Posljednji čovjek koji se prošetao Mjesecom bio je Eugene Cernan, 1972. u sklopu misije Apollo 17. Nakon toga, Mjesec su prestali posjećivati astronauti, a zamijenili su ih strojevi.