Foto: Pixabay

U skladu s daljnjim popuštanjem mjera, Nacionalna i sveučilišna knjižnica od ponedjeljka, 25. svibnja, otvara vrata čitaonica. Studentima će na raspolaganju biti čitaonice na prvom, trećem i četvrtom katu te one u Zbirkama građe posebne vrste, a moći će svratiti i do Caffe bara NSK radnim danima od 8 do 15.30, stoji u priopćenju.

Ipak, usluga noćnog rada do daljnjega neće biti dostupna, a prostor će biti zatvoren u vrijeme dezinfekcije, svakodnevno u razdoblju od 13.30 do 14.30. Otvaranjem čitaonica ukida se i takozvani drive-in povrat knjiga. Korisnici su tijekom boravka u NSK dužni ponašati se u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na ulazu će se mjeriti temperatura, a Knjižnica će voditi i posebnu evidenciju o boravku u čitaonicama.

Također, obvezno je, sukladno preporukama, nositi zaštitnu masku i pridržavati se uputa za pojačanu higijenu ruku. Da bi se osiguralo držanje potrebnog razmaka i izbjegao rizičan kontakt, u prostoru Knjižnice istovremeno će moći boraviti najviše 200 korisnika, a popunjenost mjesta u čitaonicama moći će se pratiti putem posebne aplikacije ili upućivanjem upita Informacijskom centru NSK. Rad će biti dozvoljen isključivo za stolovima s oznakom Mjesto za rad, poručuju iz NSK.

Knjižnica poziva sve korisnike da dostupnost određene literature provjere slanjem upita Informacijskom centru NSK kako bi se fizički kontakt sveo na minimalnu razinu.