Foto: Pixabay

Predsjednik Zoran Milanović odlikovao je 195 dobrovoljnih darivatelja krvi Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Odlike su dodijeljene 25. listopada povodom održavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Nagradu su dobili muškarci koji su krv darivali više od 100 puta i žene koje su to učinile više od 75 puta, stoji na njegovoj službenoj stranici.

U svoj ured predsjednik Milanović pozvao je i primio predsjednika Hrvatskog Crvenog Križa (HCK) Josipa Jelića, izvršnog predsjednika Roberta Markta te njegovu zamjenicu Marinu Pinjagić Telak. Predstavnici HCK-a predsjednika Milanovića upoznali su i s drugim programima humanitarnog djelovanja, poput osiguravanja materijalnih i financijskih dobara socijalno ugroženim osobama, čime se nastoji poboljšati kvaliteta života, zdravlje, stanovanje, prehrana te uvjeti školovanja. U 2019. godini u Hrvatskoj je prikupljeno 195.535 doza krvi, od kojih 157.230 u organizaciji društava Crvenog križa. HCK utemeljitelj je dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj, a osim što ga promiče, organizira i provodi akcije darivanja krvi te okuplja darivatelje.

Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge u zdravstvu, socijalnoj skrbi i promicanju moralnih društvenih vrednota.