StoryEditor

NASA POMIČE GRANICE Uništili asteroid veličine nogometnog igrališta, ovakvi potezi obranit će Zemlju

NASA-ina letjelica uspješno se sudarila s asteroidom Dimorphos

28/09/2022 u 06:37 h
13993
YouTube screenshot

Kako bi mu pokušala promijeniti putanju, NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid i provela prvi obrambeni test ove vrste, objavila je NASA na službenoj stranici. Test preusmjeravanja asteroida (DART) prva je misija koja se okušala u promjeni putanje opasnog objekta, a voditelj misije bio je Thomas Zurbuchen.

Sudar nije prijetnja za Zemlju

Udar se dogodio u ponedjeljak u 1 sat i 14 minuta po našem vremenu, a NASA je potom na Twitteru obavijestila javnost da sudar ne predstavlja prijetnju Zemlji te da je prošao uspješno jer se "svemirska letjelica uspješno sudarila s asteroidom Dimorphos, koji je veličine nogometnog stadiona".

Letjelica je letjela brzinom od otprilike 6,6 kilometara u sekundi te je zadnjih nekoliko minuta bila na autopilotu, a gotovo do samog kraja u NASA-i nisu bili sigurni hoće li do udara zaista doći. Njihova znanstvenica Lori Glaze najavila je da će znanstvenici istraživati je li se orbita asteroida promijenila nakon udara sonde te ako je, koliko.

Trenutno nema opasnih NEOs-a

Kako stoji na službenoj stranici, NASA je 2016. osnovala Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) koji pomaže otkriti i pratiti prijetnje od NEOs-a u veličini od 30 do 50 metara, a koji mogu oštetiti Zemljinu površinu. NEOs (eng. Near-Earth objects) su asteroidi i kometi koji kruže oko Sunca poput planeta, ali ih njihove orbite mogu dovesti u blizinu Zemlje.

NASA je na Instagramu objavila da trenutno nije poznat niti jedan potencijalno opasni NEO, odnosno da je Zemlja sigurna od asteroida najmanje sljedećih 100 godina. Ipak, vjeruju da je udar asteroida od prije otprilike 66 milijuna godina, koji je rezultirao velikim kraterom na meksičkom poluotoku Yucatanu, za posljedicu imao izumiranje dinosaura. Stoga je ovaj test važan korak za sigurnost Zemlje.

Vezani članci
05. svibanj 2024 08:46