Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je Akcijski plan nastave na daljinu sa svim potencijalnim scenarijima za novu školsku godinu.

Ministrica Blaženka Divjak na svom je Facebook profilu podsjetila da je pristup obrazovanju za sve učenike u skladu s njihovom dobi i razinom digitalizacije ključno načelo utemeljenja nastave na daljinu. Ocijenila je i da je nastava bila nužnost, a ne cilj.

Nemamo alibi za dočekati jesen nespremni, a ovo su tri scenarija koji se mogu aktivirati ovisno o epidemiološkoj situaciji. ??

Objavljuje Blaženka Divjak u Srijeda, 10. lipnja 2020.

Prijedlog Akcijskog plana pretpostavlja mogućnost novog vala epidemije na jesen i sadrži tri scenarija – nastava pretežno “uživo” uz mogućnost prilagodbe za pojedine učenike i studente, mješoviti model koji kombinira nastavu uživo i na daljinu uz elemente e-učenja, te nastava pretežito na daljinu. Istaknula je da, iako ne možemo u ovom trenutku predvidjeti epidemiološku situaciju, svi scenariji održavanja nastave moraju biti ravnopravni.

Prijedlog Akcijskog plana podrazumijeva sustavno stručno usavršavanje učitelja i nastavnika, poručuju iz Ministarstva. Također, predlažu i nove metode poučavanja, kao što je takozvana obrnuta učionica, u kojoj se najprije materijali u digitalnom obliku šalju učenicima, a na nastavi se rješavaju složeni problemi vezani uz tu temu. Najavljena je i treća javna nabava tableta i računala za iduću školsku godinu, u vrijednosti od gotovo 89 milijuna kuna.