Foto: Petra Orešković/Global

Prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Hruškar, u utorak je pismom rektoru Damiru Borasu podnijela konačnu ostavku, prenosi Hina.

Glavni razlog prestanka obnašanja dužnosti prorektorice Sveučilišta bilo je višemjesečno neslaganje s Borasovim odlukama te njihovim provedbama, a povod za ostavku, ističe bivša prorektorica Hruškar u pismu, bio je tijek rasprave na Rektorskom kolegiju održanom 8. veljače. Na tom kolegiju, rektor Boras se striktno držao provedbe svojih odluka i ciljeva s čijim se elementima Hruškar nije mogla složiti.

“U ovim za mene neprihvatljivim okolnostima funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu ne osjećam se odgovornom i ne mogu podržati, ni moralno ni profesionalno, Vaše odluke i postupke”, ističe Mirjana Hruškar u pismu upućenom Borasu.

Bivša prorektorica smatra da rektor nije pronašao dovoljno dobra rješenja za izazove s kojima se Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice suočavaju u ovakvim izvanrednim okolnostima te da će se nerješavanje takvih problema negativno odraziti na kvalitetu najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj.

“Shvatila sam da Vas više ne mogu slijediti na Vašem putu. Iskreno se nadam da ćete, usprkos svemu, pronaći mudrosti i učiniti pozitivne iskorake za dobrobit i budućnost Sveučilišta u Zagrebu i visokoškolskog obrazovanja Republike Hrvatske”, zaključuje Hruškar.