Foto: Antonija Grbavac

Dok se kućice, šatori i klizališta pospremaju, prvi rezultati božićnih sajmova u hrvatskim gradovima se zbrajaju. Još jednu godinu za redom pokazali su zavidan uspjeh. U odnosu na prošlu godinu, turistički promet porastao je za osam posto u dolascima i noćenjima, prenosi HINA.

Samo u razdoblju između 20. prosinca i 6. siječnja, u Hrvatskoj je ostvareno 238.000 dolazaka i 621.000 noćenja. Najviše posjetitelja došlo je iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije.

Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić, poručuje da je ovakav ishod premašio svaka očekivanja. Višegodišnji kontinuirani uspjeh dodatno potvrđuje činjenicu da hrvatske destinacije kvalitetno doprinose razvoju cjelogodišnje turističke ponude.

S gradom Zagrebom, kontinentalni dio Hrvatske ostvario je 104.000 dolazaka i 405.000 noćenja. Bez obzira na zimu, ni obala ne zaostaje s rezultatima, pa je tako tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u županijama na Jadranu ostvareno 132.000 dolazaka i 405.000 noćenja. Najuspješnije županije po noćenjima na kontinentu bile su, osim Zagreba, Krapinsko-zagorska te Međimurska županija. Na obali su najviše noćenja ostvarili Istra, Kvarner te Splitsko-dalmatinska županija. Iz Hrvatske turističke zajednice ističu da su gradovi s najviše ostvarenih noćenja Zagreb, Opatija, Poreč, Rovinj, Dubrovnik i Split.

“Kreirani su atraktivni sadržaji i bogati adventski programi koji su nas u pozitivnom ozračju uveli u 2020. godinu. Pred nama je vrlo izazovna turistička godina, ali puni smo optimizma u zadržavanje konkurentne pozicije naše zemlje na velikom međunarodnom tržištu”, izjavio je Staničić.

Iako se službeni rezultati noćenja i zarade grada Zagreba još zbrajaju, rezultati prve specijalizirane agencije za mystery shopping u Hrvatskoj Heraklea upućuju na stalni porast kvalitete usluge na Adventu u Zagrebu. Prošle su godine iz Turističke zajednice grada Zagreba najavili da će i ove godine formula Adventa biti “manje konzumerizma, više kulture”, stavljajući naglasak na više kulturnih događanja nego na štandove s hranom, pićem i suvenirima.

Službeni rezultati pokazat će koliko je ovogodišnje usmjeravanje prema kulturnim sadržajima u našem glavnom gradu te porast kvalitete usluge prema gostima pridonijelo uspjehu Adventa u Zagrebu.