StoryEditor

NIJE U REDU U UREDU! Jumbo plakatima i peticijom do ravnopravnosti spolova

Primjeri diskriminacije žena poput onih da u prosjeku imaju 13 posto manju plaću od muškaraca i 22 posto manju mirovinu, samo su neki od razloga pokretanja ove akcije

Autor:
Global.
15/11/2021 u 11:13 h
<p>nije u redu u uredu</p>
nije u redu u ureduPR
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) nedavno je pokrenuo akciju "Nije u redu u uredu!" s jumbo plakatima postavljenima po Hrvatskoj koji pozivaju na potpisivanje peticije o unapređenju položaja žena na radnom mjestu. Ovom akcijom želi se potaknuti građane da podrže prijedlog o izmjeni Zakona o radu s ciljem zaštita prava radnica i radnika, stoji na službenim stranicama organizacije. Primjeri diskriminacije žena poput onih da u prosjeku imaju 13 posto manju plaću od muškaraca i 22 posto manju mirovinu te da redovito rade slabije plaćene poslove na kojima teže mogu napredovati od muškaraca, samo su neki od razloga pokretanja ove akcije.
View this post on Instagram

A post shared by CESI (@centar.cesi)

Lana Kučer, pravna savjetnica na programu Socijalna pravda i jednake mogućnosti u razgovoru za Global istaknula je da je cilj ove kampanje osvijestiti ljude o stereotipima koji uzrokuju diskriminaciju i druge poteškoće s kojima se prvenstveno susreću žene, ali i roditelji u svijetu rada. "Ovo su problemi koji se tiču svih nas, a rodna ravnopravnost podrazumijeva jednaku participaciju žena i muškaraca. Zato smo uistinu ponosne što je naša kampanja dobila široku podršku, posebno od strane poslodavaca koji su prepoznali rodnu ravnopravnost kao vrijednost koju provode i žele promicati u tvrtkama", ispričala je Kučer. U sklopu kampanje, pokrenuta je i peticija, koja je u kratkom roku dosegnula 14.000 potpisa, a fokusirana je na izmjenu jedne od odredbi Zakona o radu koji štiti trudnice i roditelje od otkaza. Kučer je rekla da dostupna istraživanja pokazuju da oko 55 posto trudnica i roditelja ostaje bez posla i to pokazuje da odredbe o zabrani otkaza osobama koje koriste roditeljska prava za vrijeme trajanja i 15 dana nakon prestanka tih uvjeta nije dovoljna. Foto: PR "Ona se u praksi krši, ali i zbog kratkog roka zaštite ne ostvaruje svoju svrhu zaštite specifične i ranjive skupine. Zato tražimo da se rok zaštite od otkaza produlji na minimalno godinu dana da bi se osigurala veća pravna i financijska sigurnost roditelja", kazala je Kučer. Organizatori će po završetku kampanje uručiti prikupljene potpise Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da bi se u predstojećim izmjenama Zakona o radu provele nužne promjene, koje će doprinijeti tome da društvo postane ravnopravnije i pravednije, naglasila je pravna savjetnica.
20. travanj 2024 16:14