Foto: Unsplash

Besplatni probni mjesec izbrisan je iz Netflixove ponude na američkom tržištu, prenosi The Verge. Umjesto toga, Netflix vjeruje da će se novi pretplatnici pojaviti ako se pretplata može otkazati u bilo kojem trenutku bez plaćanja naknade, čime uostalom planiraju zadržati i stare korisnike. Ostali pružatelji streaming usluga na zahtjev u svojoj ponudi pretežito imaju besplatna probna razdoblja, a u Hrvatskoj je prema službenoj Netflixovoj stranici besplatno 30-dnevno razdoblje i dalje prisutno.

Na području marketinga Netflix je ranije uveo besplatno gledanje najpopularnijih naslova bez plaćanja pretplate, piše Variety. Tako korisnici koji nisu pretplatnici potpuno besplatno mogu pogledati Netflixove filmske hitove, a neki od njih su “Bird Box”, “Murder Mystery” i “The Two Popes”, kao i hit seriju “Stranger Things“, čija bi četvrta sezona trebala izaći 2021. godine.

Ukidanje besplatnih pretplata za Netflix nije novost, jer je na određenim područjima ova odluka već ranije donesena. Fox Business prenosi da je prije dvije godine Meksiko prvi izgubio besplatno probno razdoblje, a sada su u Netflixu samo nastavili u istom tonu jer vjeruju da postoje puno efektivnije i atraktivnije marketinške ponude. Primjerice, značajno su ojačali svoj YouTube kanal koji broji 17,3 milijuna pretplatnika, a na njemu objavljuju raznoliki sadržaj povezan s njihovim filmovima i serijama.