Foto: Borna Filic/PIXSELL

Snažni potres jakosti 5,3 probudio je u danas u 6 sati i 24 minute stanovnike Zagreba, ali i drugih gradova u Hrvatskoj. Ubrzo nakon prvog, uslijedio je i drugi potres jačine 5,0 u 7.01, a nešto kasnije i treći, jačine 3,4 s epicentrom u blizini Markuševca kod Zagreba. Podrhtavanja su zabilježena i nakon tri spomenuta, koja su građane Zagreba prisilili na izlazak iz domova.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nije dugo trebalo da se vijest proširi i društvenim mrežama, a slike uništenih automobila i zgrada preplave portale brojnih medija. Jedna od dezinformacija koja se vrlo brzo proširila je i ona o novim, jačim potresima koji bi trebali pogoditi područje Zagreba.

Seizmolog Krešimir Kuk nakon potresa u Zagrebu demantirao je takve informacije, no rekao je i da je realno očekivati da će biti još podrhtavanja tla.

Potresa će još biti, to je normalna pojava nakon gotovo svakog ovako jakog potresa, ali ne postoje metode i proračuni koji bi najavili da slijedi jači i katastrofalniji potres, rekao je Kuk iz Seizmološke službe na konferenciji za novinare Ravnateljstva civilne zaštite.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Upozorio je da se proširila velika panika koju je potrebno smiriti, jer će panika napraviti puno više negativnih efekata iako je daljnje podrhtavanje tla realno očekivati.
Treba voditi računa da su opasne zgrade u centru grada jer već sada s njih pada žbuka i cigla.

U naknadnim potresima, ako ih bude, ne treba boraviti uz zgrade s kojih se nešto može srušiti, a naknadno će biti rečeno koje zgrade eventualno treba evakuirati. Kuk je pozvao građane da ne podliježu panici i vode računa da je i dalje prisutna opasnost od zaraze koronavirusom.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

“Treba izbjegavati bliske kontakte i prehladu jer će svi misliti da imaju koronavirus i pohrliti u bolnice. U trenutku kada potres započne, treba bježati iz visokih zgrada, ne ići u liftove ni na stepeništa. To su najopasnija mjesta u zgradama. Onaj tko ne može odmah izaći van, treba se skloniti u dijelu zgrade koji procijeni da je najsigurniji. Tek nakon trešnje treba izaći iz zgrade, nikako ne za vrijeme trešnje”, ističe Kuk. Pozvao je građane da paze na plin i zatvaraju ventile, jer za vrijeme jačih potres može doći do požara i eksplozija.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je potres koji je pogodio Zagreb u nedjelju ujutro najjači zadnjih u 140 godina te je pozvao ljude koji su ispred svojih zgrada da drže razmak i ostanu mirni.

“Pozivamo sve građane na oprez. Preporučit ćemo da većina sugrađana, bez obzira na to što je hladno, bude ispred svojih zgrada”, rekao je. Nema potrebe za panikom i velikim odlascima na benzinske crpke, nego da se drži razmak upravo onako kako je bila preporuka Stožera civilne zaštite zbog epidemije koronavirusa.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Imamo dvije krizne situacije koje su kontradiktorne. Molimo sve građane da pažljivo slušaju naputke stožera koji će biti i za jednu i za drugu krizu dvaput dnevno u razdoblju pred nama”, poručio je Plenković. Istaknuo je da stručnjaci pregledavaju zgrade te da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može znati koliko su oštećene pojedine zgrade, osobito one starije, dok su one nove vjerojatno čvršće.

“U svakom slučaju, moramo svi biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve građane da zadržimo pribranost. Sve službe će raditi koordinirano i putem medija ćemo vas izvješćivati o sljedećim koracima”, rekao je premijer. Oko 15 sati će biti idući sastanak državnog vrha te će tada znati više. Rekao je da će raditi da se što prije osposobe prometnice, a fokus je i na zdravstvenim ustanovama. Predsjednik Republike Zoran Milanović građanima je poručio da slušaju vijesti i informacije od nadležnih, a to je u ovom slučaj Stožer civilne zaštite. “Oni postoje upravo radi ovakvih situacija. Sve drugo što slušate u javnosti, možete zanemariti”, rekao je Milanović.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba organizirao je obroke za sve građane koji se zbog potresa ne mogu vratiti u svoje domove, a bit će dostupni u nedjelju nakon 13 sati na Zrinjevcu, Mažuranićevom trgu te na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Mole se svi građani da se informiraju preko službenih stranica Vlade i Stožera, a širenje dezinformacija može se prijaviti Agenciji za elektroničke medije na stranici https://www.aem.hr/prituzbe-gradana/.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL