Foto: Unsplash

Grad Madrid u sklopu svog projekta “Madrid 360 stupnjeva”, kojim želi poboljšati kvalitetu zraka i usporiti zagađenje, zasadit će šumu na periferiji grada, piše The Local.

Šuma pod nazivom “El Bosque Metropolitano” (Metropolitanska šuma) obuhvatit će više od 600 hektara površine koja će biti pokrivena s više od 100.000 stabala. Neke od vrsti koje će biti zasađene su hrast, jasen, vrba, maslina i smreka uz različite vrste grmlja, a poseban naglasak bit će na autohtonim vrstama karakterističnim za podneblje Madrida. Pored šume, bit će izgrađene i pješačke staze, parkovi i prostori za djecu, dok će se preko prometnica protezati zeleni mostovi.

Zamjenica gradonačelnika Madrida Begoña Villacís ističe da će Metropolitanska šuma vjerojatno biti najveća zeleni projekt izgrađen u Europi u sljedećem desetljeću. Iako se u Madridu već nalaze dvije velike zelene površine, parkovi El Retiro i Casa de Campo, kakvoća zraka je izuzetno loša zbog cestovnog prometa. Šuma bi zato, nakon što sve bude dovršeno, trebala djelovati kao toplinski regulator grada, apsorbirati velike količine ugljičnog dioksida i poboljšati biološku raznolikost.

Osim šume, dio projekta su i ukidanje ugljenih kotlova, besplatna autobusna linija i obnova vozila. Vrijednost projekta iznosi 75 milijuna eura, a provodit će se tijekom sljedećih 12 godina. Sadnja stabala počinje u listopadu.