StoryEditor

NOVA REFORMA Mladi bi do ljeta trebali primiti povrat poreza u stopostotnom iznosu

Većina mladih ove godine nije morala dolaziti u Poreznu upravu i osobno predati poreznu prijavu jer je umjesto njih to trebao napraviti poslodavac

Autor:
Global.
03/05/2022 u 08:54 h
<p>Povrat poreza</p>

<p>Autor: Pixabay</p>

<p>Datum: 2.5.2022.</p>

<p>Zagreb, Hrvatska</p>
Povrat poreza Autor: Pixabay Datum: 2.5.2022. Zagreb, HrvatskaPIXABAY
S dolaskom svibnja hrvatski građani dočekali su početak isplate povrata poreza i prireza na dohodak. Ove će ga godine primiti do 663.564 poreznih obveznika u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna, piše HRT. S druge strane, 91.179 građana dužno je uplatiti razliku poreza u državni proračun u ukupnom iznosu od 316 milijuna kuna.

Velika prednost za mlade

Ove godine stupanjem na snagu novog poreznog zakona, pravo na povrat poreza imaju i mladi do 30 godina. Dobra vijest posebno veseli one do 25 godine života kojima bi do početka ljeta na račune trebao sjesti puni iznos poreza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, dok će onima od 26 do 30 godine sjesti 50 posto ukupnog iznosa. Rok za uplatu je do 30. lipnja. "Čak 46.000 mladih do 25 godina i od 26 do 30 ostvarili su pravo na povrat poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak u iznosu od 640 milijuna kuna. Možemo očekivati da će i i ove godine cjelokupan posao biti završen tijekom svibnja", istaknuo je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave u Novom Zagrebu za RTL.

Kada student, koji je roditelju porezna olakšica, prijeđe zaradu od 15.000 kuna, smatra se da više ne može biti uzdržavani član pa je tada potrebno vratiti porez koji im se tijekom godine nije odbijao od plaće

Nova porezna reforma znači da će mladi do 25 godina, primjerice, za neto plaću od 8000 kuna dobiti povrat poreza u iznosu od oko 19.000 kuna. Mladi od 26 do 30 godina dobit će pola tog iznosa, oko 9500 kuna. Za neto plaću od 9000 kuna mladi do 25 godina mogu očekivati povrat poreza u iznosu od oko 23.700 kuna pa onda oni od 26 do 30 godina pola tog iznosa, izračunao je 24 sata.  Većina mladih ove godine nije morala dolaziti u Poreznu upravu i osobno predati poreznu prijavu jer je umjesto njih to trebao napraviti poslodavac. Međutim, poreznu prijavu morali su podnijeti oni koji zarađuju od samostalnih djelatnosti kao što su obrtnici ili poljoprivrednici.

Pažnja oko studentskog limita

Što se tiče obavljanja studentskih poslova, mnoge studente i dalje buni limit zarade koji mogu ostvariti preko studentskog ugovora. Oni studenti koji su i dalje porezna olakšica roditeljima smiju u godini zaraditi maksimalno do 15.000 kuna. To prekoračenje većinom brine studente tijekom ljeta jer radom na sezoni, zarada često prelazi nekoliko tisuća kuna. Uz ostalu zaradu tijekom godine i stipendije financirane iz privatnih izvora, nije teško zaraditi više od dozvoljenog iznosa. Kada student, koji je roditelju porezna olakšica, prijeđe zaradu od 15.000 kuna, smatra se da više ne može biti uzdržavani član pa je tada potrebno vratiti porez koji im se tijekom godine nije odbijao od plaće. Porez na dohodak računa se na godišnjoj razini. Dakle, gleda se ono što sjedne na račun od 1. siječnja do 31. prosinca. Ako roditelji odjave dijete s porezne kartice, sljedeći limit je u iznosu od 63.000 kuna. Ukoliko studenti prijeđu taj iznos tijekom kalendarske godine, utoliko će sami plaćati porez na dohodak, a potencijalno i prirez, ovisno o mjestu u kojem je prebivalište.
19. travanj 2024 15:58